Effect of the addition of blueberries on selected physicochemical and sensory properties of yoghurts

Sažetak: U radu je istražen utjecaj dodatka borovnica i šećera na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta nakon 1, 10 i 20 dana skladištenja u hladnjaku. Ispitana je pH-vrijednost, udio ukupne čvrste tvari, proteina, masti i pepela, viskoznost, sinereza, Hunter L, a i b vrijednosti, okus, te...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000717073/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 4 ; str. 434-441
Glavni autor: Cinbas, Asuman (-)
Ostali autori: Yazici, Fehmi (-)
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 01720caa a2200289 ir4500
001 NSK01000717073
003 HR-ZaNSK
005 20120910110839.0
007 ta
008 091023s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719645 
035 |a (HR-ZaNSK)000717073 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 664  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Cinbas, Asuman 
245 1 0 |a Effect of the addition of blueberries on selected physicochemical and sensory properties of yoghurts /  |c Asuman Cinbas and Fehmi Yazici. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 30 jed 
520 8 |a Sažetak: U radu je istražen utjecaj dodatka borovnica i šećera na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta nakon 1, 10 i 20 dana skladištenja u hladnjaku. Ispitana je pH-vrijednost, udio ukupne čvrste tvari, proteina, masti i pepela, viskoznost, sinereza, Hunter L, a i b vrijednosti, okus, tekstura, izgled i boja uzoraka. Maseni udjeli borovnica i šećera te vrijeme skladištenja bitno su utjecali na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta. Dodatak borovnica povećao je sinerezu i smanjio pH-vrijednost, udio masti, proteina i pepela, te viskoznost i bjelinu jogurta. Dodatak šećera poboljšao je samo okus jogurta. Kušači su prema okusu, teksturi, izgledu i boji najbolje ocijenili uzorke jogurta s 25 % borovnica i 4 % šećera 
653 0 |a Borovnica  |a Jogurt  |a Šećer 
700 1 |a Yazici, Fehmi 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 4 ; str. 434-441  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091023  |c vol2o120912 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology