Physicochemical and antioxidant properties of freeze-dried dromedary skim colostrum and milk powder

This study aimed to determine the physicochemical properties and antioxidant activities of dromedary skim colostrum and milk powder produced by freeze-drying. Results of the study showed that skim colostrum powder possessed higher protein content compared to milk powder whereas this latter had great...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001144830/Details
Matična publikacija: Mljekarstvo.com
71 (2021), 1 ; str. 69-78
Glavni autori: Oussaief, Olfa (Author), Jrad, Zeineb, Dbara, Mohamed, Khorchani, Touhami, El Hatmi, Halima
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0107
Hrčak
LEADER 04941naa a22004094i 4500
001 NSK01001144830
003 HR-ZaNSK
005 20221031114543.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220803s2020 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.15567/mljekarstvo.2021.0107 
035 |a (HR-ZaNSK)001144830 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
080 1 |a 664  |2 2011 
100 1 |a Oussaief, Olfa  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
245 1 0 |a Physicochemical and antioxidant properties of freeze-dried dromedary skim colostrum and milk powder  |h [Elektronička građa] /  |c Olfa Oussaief, Zeineb Jrad, Mohamed Dbara, Touhami Khorchani, Halima El Hatmi. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 25 jed. 
504 |a Abstract ; Sažetak. 
520 |a This study aimed to determine the physicochemical properties and antioxidant activities of dromedary skim colostrum and milk powder produced by freeze-drying. Results of the study showed that skim colostrum powder possessed higher protein content compared to milk powder whereas this latter had greater lactose and ash content. The analysis of mineral content revealed that calcium and magnesium levels were higher in skim colostrum powder while the iron level did not differ significantly between skim colostrum and milk powder. The measurements of colour characteristics indicated that dromedary skim colostrum powder was redder, but less yellow and white than dromedary skim milk powder. Further, dromedary skim milk powder had higher bulk density and tapped bulk density. Protein solubility of skim colostrum powder exceeded that of skim milk powder over a wide range of pH (3-8). The antioxidant activities were evaluated using various in vitro tests, including 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2"azino-bis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging activities, ferric reducing power assay and ferrous chelating activity. Both dromedary skim colostrum and milk powder exhibited antioxidant activities in a dose dependent manner. DPPH and ABTS radical scavenging activities were almost similar for skim colostrum and milk powder whereas ferric reducing power and ferrous chelating activity were more pronounced in dromedary skim colostrum powder whatever the concentration tested. Hence, freeze-drying process could be used as an effective tool for producing powder from dromedary skim colostrum and milk with nutritional and antioxidant properties. 
520 |a Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva i antioksidativnu aktivnost devinog obranog kolostruma i mlijeka u prahu obrađenog postupkom liofilizacije. Dobiveni rezultati pokazali su da je obrani prah kolostruma imao veći udio proteina u usporedbi s mlijekom u prahu, koje je s druge strane imalo veći udio laktoze i pepela. Analiza mineralnog sastava pokazala je da su koncentracije kalcija i magnezija veće u obrađenom prahu kolostruma, dok se koncentracija željeza nije bitno razlikovala između obranog kolostruma i mlijeka u prahu. Mjerenja parametara boje pokazala su da je devin kolostrum u prahu crveniji, ali manje žut i bijel od obranog devinog mlijeka u prahu. Nadalje, obrano devino mlijeko u prahu imalo je veću gustoću i veću nasipnu gustoću. Topljivost proteina u obranom kolostrumu u prahu bila je znatno veća nego u obranom mlijeku u prahu, i to u širokom rasponu pH (3-8). Antioksidacijska aktivnosti određivana je korištenjem različitih in vitro testova, uključujući 2,2-difenil-l-pikrilhidrazil (DPPH) i 2,2"azino-bis (3-etilbenztiazolin-6-sulfonska kiselina) (ABTS) reducirajuću aktivnost radikala, kao i FRAP metodu te kapacitet keliranja željeza. Antioksidacijska aktivnost obje vrste ispitivanih uzoraka pokazala se ovisnom o ispitivanoj količini uzorka. Aktivnosti redukcije radikala DPPH i ABTS metodama bile su slične za obrani kolostrum i mlijeko u prahu, dok je aktivnost dobivena FRAP metodom te sposobnost keliranja željeza bila izraženija u obranom devinom kolostrumu, bez obzira na ispitivanu koncentraciju. Stoga se postupak liofilizacije može upotrijebiti kao djelotvoran način proizvodnje praha iz obranog devinog kolostruma i mlijeka u prahu s očuvanom hranjivom vrijednosti i antioksidacijskim svojstvima. 
653 0 |a Devino mlijeko  |a Fizikalno-kemijska svojstva  |a Antioksidacijska svojstva  |a Liofilizacija  |a Hranjiva vrijednost 
700 1 |a Jrad, Zeineb  |4 aut 
700 1 |a Dbara, Mohamed  |4 aut  |9 HR-ZaNSK 
700 1 |a Khorchani, Touhami  |4 aut 
700 1 |a El Hatmi, Halima  |4 aut 
773 0 |t Mljekarstvo.com  |x 1846-4025  |g 71 (2021), 1 ; str. 69-78  |w nsk.(HR-ZaNSK)000625306 
981 |b Be2020  |b B05/20 
998 |b tino2210 
856 4 0 |u https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2021.0107 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/247086  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr