Behaviour of Kloeckera apiculata Flocculent Strain in Coculture with Coculture with Saccharomyces cerevisiae

U radu je istraženo međusobno djelovanje flokulirajućeg soja kvasca Kloeckera apiculata u mješovitoj kulturi i neflokulirajućeg soja kvasca Saccharomyces cerevisiae. Oba su kvasca izolirana iz vina. Uzgojena je čista kultura stanica kvasca K. apiculata na podlozi od ekstrakta kvasca, peptona i gluko...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000717053/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 4 ; str. 413-418
Glavni autor: Sosa, Oscar A. (-)
Ostali autori: Manca de Nandra, María Cristina (-), Farías, Marta E.
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02076caa a2200301 ir4500
001 NSK01000717053
003 HR-ZaNSK
005 20131118112349.0
007 ta
008 091022s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719625 
035 |a (HR-ZaNSK)000717053 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Sosa, Oscar A. 
245 1 0 |a Behaviour of Kloeckera apiculata Flocculent Strain in Coculture with Coculture with Saccharomyces cerevisiae /  |c Oscar A. Sosa, María C. Manca de Nadra and Marta E. Farías. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 30 jed. 
520 8 |a U radu je istraženo međusobno djelovanje flokulirajućeg soja kvasca Kloeckera apiculata u mješovitoj kulturi i neflokulirajućeg soja kvasca Saccharomyces cerevisiae. Oba su kvasca izolirana iz vina. Uzgojena je čista kultura stanica kvasca K. apiculata na podlozi od ekstrakta kvasca, peptona i glukoze, pa je nakon 24-satne inkubacije pri 28 °C utvrđeno da ih je flokulirano 75 %. U podlozi s malom koncentracijom glukoze ovaj se kvasac pojavljuje kao slabo flokulirajući fenotip (s 10 % flokulirajućih stanica). Povećanje koncentracije glukoze dovodi do porasta broja flokuliranih stanica. Pri uzgoju soja K. apiculata u mješovitoj kulturi s eliptičnim stanicama neflokulirajućeg soja S. cerevisiae opaženo je da se veći broj eliptičnih stanica taloži na dno posude. Pregledom agregata nastalih u mješovitoj kulturi elektronskim mikroskopom potvrđeno je da stanice kvasca K. apiculata i eliptične stanice mogu međusobno reagirati i povezati se u homogeni sluzavi talog. 
653 0 |a Kloeckera apiculata  |a Saccharomyces cerevisiae  |a Flokulacija 
700 1 |a Manca de Nandra, María Cristina 
700 1 |a Farías, Marta E. 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 4 ; str. 413-418  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091022  |c vol2o120910 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology