Quantification of organic acids in fermented shrimp waste by HPLC

Sažetak: U ovom je radu opisana brza i pouzdana metoda određivanja masenog udjela organskih kiselina u fermentiranim otpacima od škampa. Određen je maseni udio mliječne, octene i limunske kiseline HPLC metodom s UV detekcijom na koloni Extrasil ODS 5 μm, 250×4,6 mm (mobilna faza: ultračista voda čij...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000717097/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 4 ; str. 456-460
Glavni autor: Sanchez-Machado, Dalia Isabel (-)
Ostali autori: Lopez-Cervantes, Jaime (-), Martinez-Cruz, Oliviert
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 01804caa a2200301 ir4500
001 NSK01000717097
003 HR-ZaNSK
005 20190729162616.0
007 ta
008 091023s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719669 
035 |a (HR-ZaNSK)000717097 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Sanchez-Machado, Dalia Isabel 
245 1 0 |a Quantification of organic acids in fermented shrimp waste by HPLC /  |c Dalia Isabel Sánchez-Machado, Jaime López-Cervantes and Oliviert Martínez-Cruz. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 29 jed. 
520 8 |a Sažetak: U ovom je radu opisana brza i pouzdana metoda određivanja masenog udjela organskih kiselina u fermentiranim otpacima od škampa. Određen je maseni udio mliječne, octene i limunske kiseline HPLC metodom s UV detekcijom na koloni Extrasil ODS 5 μm, 250×4,6 mm (mobilna faza: ultračista voda čija je pH-vrijednost prilagođena pomoću metafosforne kiseline na pH=2,1, brzina protoka 0,6 mL/min, temperatura kolone 30 °C, valna duljina detekcije 210 nm). U tim se uvjetima postiglo najbolje iskorištenje mliječne kiseline (97,5 %) i ponovljivost metode (6,2 %). Dokazano je da organske kiseline mogu sačuvati kakvoću i hranjivu vrijednost fermentiranih otpadaka od škampa 
653 0 |a Škampi  |a Fermentirani ostatak  |a HPLC  |a Organske kiseline  |a Mliječna kiselina  |a Kvantifikacija 
700 1 |a Lopez-Cervantes, Jaime 
700 1 |a Martinez-Cruz, Oliviert 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 4 ; str. 456-460  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091023  |c vol2o120910  |b mili1907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology