Succinate dehydrogenase activity assay in situ with blue tetrazolium salt in crabtree-positive Saccharomyces cerevisiae strain

Sažetak: U ovom je istraživanju razvijen spektrofotometrijski postupak određivanja aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze u soju Saccharomyces cerevisiae osjetljivom na azid. Propusnost stanica kvasca za 0,05 %-tni digitonin omogućila je ispitivanje enzimske aktivnosti toga soja in situ. U prisutnosti fe...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000717034/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 4 ; str. 376-380
Glavni autor: Kregiel, Dorota (-)
Ostali autori: Berlowska, Joanna (-), Ambroziak, Wojciech
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02551caa a2200301 ir4500
001 NSK01000717034
003 HR-ZaNSK
005 20120910104702.0
007 ta
008 091022s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719606 
035 |a (HR-ZaNSK)000717034 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Kregiel, Dorota 
245 1 0 |a Succinate dehydrogenase activity assay in situ with blue tetrazolium salt in crabtree-positive Saccharomyces cerevisiae strain /  |c Dorota Kregiel, Joanna Berlowska and Wojciech Ambroziak. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 23 jed 
520 8 |a Sažetak: U ovom je istraživanju razvijen spektrofotometrijski postupak određivanja aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze u soju Saccharomyces cerevisiae osjetljivom na azid. Propusnost stanica kvasca za 0,05 %-tni digitonin omogućila je ispitivanje enzimske aktivnosti toga soja in situ. U prisutnosti fenazin-metosulfata (kao prijenosnika elektrona) i natrijeva azida (koji inhibira enzim citokrom-oksidazu) došlo je do redukcije plave tetrazolijeve soli u plavi tetrazolijev formazan. Optimirani su razni faktori koji utjeću na reakciju, kao što su: vrsta supstrata, koncentracija plave tetrazolijeve soli, broj stanica kvasca, temperatura i vrijeme inkubacije, te razni blokatori citokrom-oksidaze. U prijašnjim je istraživanjima kao najbolje otapalo za ekstrakciju plavog tetrazolijevog formazana iz stanica kvasca odabran dimetilsulfoksid. U području od 9·107 do 5·108 stanica u otopini uzorka utvrđena je linearna korelacija između gustoće permeabiliziranih stanica kvasca i količine nastalog formazana. Pri količini manjoj od 107 stanica kvasca vrijednosti apsorbancije bile su premale za precizno utvrđivanje prisutnosti formazana. Ovaj standardni postupak omogućuje procjenu aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze u cijelim stanicama, zavisno od vitalnosti kvasaca. Tijekom odvijanja pokusa ustanovljen je značajan porast aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze zbog povećanja aktivnosti soja izazvane njegovom prilagodbom uvjetima uzgoja 
653 0 |a Sukcinat-dehidrogenaza  |a Saccharomyces cerevisiae  |a Plava tetrazolijeva sol 
700 1 |a Berlowska, Joanna 
700 1 |a Ambroziak, Wojciech 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 4 ; str. 376-380  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091022  |c vol2o120910 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology