Succinate dehydrogenase activity assay in situ with blue tetrazolium salt in crabtree-positive Saccharomyces cerevisiae strain
Sažetak: U ovom je istraživanju razvijen spektrofotometrijski postupak određivanja aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze u soju Saccharomyces cerevisiae osjetljivom na azid. Propusnost stanica kvasca za 0,05 %-tni digitonin omogućila je ispitivanje enzimske aktivnosti toga soja in situ. U prisutnosti fe...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000717034/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 4 ; str. 376-380 |
Glavni autor: | Kregiel, Dorota (-) |
Ostali autori: | Berlowska, Joanna (-), Ambroziak, Wojciech |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02551caa a2200301 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000717034 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120910104702.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091022s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)719606 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000717034 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 66 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Kregiel, Dorota | |
245 | 1 | 0 | |a Succinate dehydrogenase activity assay in situ with blue tetrazolium salt in crabtree-positive Saccharomyces cerevisiae strain / |c Dorota Kregiel, Joanna Berlowska and Wojciech Ambroziak. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 23 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: U ovom je istraživanju razvijen spektrofotometrijski postupak određivanja aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze u soju Saccharomyces cerevisiae osjetljivom na azid. Propusnost stanica kvasca za 0,05 %-tni digitonin omogućila je ispitivanje enzimske aktivnosti toga soja in situ. U prisutnosti fenazin-metosulfata (kao prijenosnika elektrona) i natrijeva azida (koji inhibira enzim citokrom-oksidazu) došlo je do redukcije plave tetrazolijeve soli u plavi tetrazolijev formazan. Optimirani su razni faktori koji utjeću na reakciju, kao što su: vrsta supstrata, koncentracija plave tetrazolijeve soli, broj stanica kvasca, temperatura i vrijeme inkubacije, te razni blokatori citokrom-oksidaze. U prijašnjim je istraživanjima kao najbolje otapalo za ekstrakciju plavog tetrazolijevog formazana iz stanica kvasca odabran dimetilsulfoksid. U području od 9·107 do 5·108 stanica u otopini uzorka utvrđena je linearna korelacija između gustoće permeabiliziranih stanica kvasca i količine nastalog formazana. Pri količini manjoj od 107 stanica kvasca vrijednosti apsorbancije bile su premale za precizno utvrđivanje prisutnosti formazana. Ovaj standardni postupak omogućuje procjenu aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze u cijelim stanicama, zavisno od vitalnosti kvasaca. Tijekom odvijanja pokusa ustanovljen je značajan porast aktivnosti sukcinat-dehidrogenaze zbog povećanja aktivnosti soja izazvane njegovom prilagodbom uvjetima uzgoja | |
653 | 0 | |a Sukcinat-dehidrogenaza |a Saccharomyces cerevisiae |a Plava tetrazolijeva sol | |
700 | 1 | |a Berlowska, Joanna | |
700 | 1 | |a Ambroziak, Wojciech | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 4 ; str. 376-380 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B09/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091022 |c vol2o120910 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |