Physicochemical properties of edible and preservative films from chitosan / cassava starch/gelatin blend plasticized with glycerol

Sažetak: Lijevanjem su dobiveni jestivi filmovi od kitozana, škroba manioke i želatine;;plastificirane glicerolom, a primjenom metode odzivnih površina ispitan je utjecaj masenog udjela škroba manioke (50, 100 i 150 g/100 g kitozana), želatine (0, 25 i 50 g/100 g kitozana) i glicerola (21, 42 i 63 g...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716684/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 3 ; str. 262-269
Glavni autor: Zhong, Qiu-Ping (-)
Ostali autori: Xia, Wen-Shui (-)
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02287caa a2200289 ir4500
001 NSK01000716684
003 HR-ZaNSK
005 20170317105826.0
007 ta
008 091020s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719254 
035 |a (HR-ZaNSK)000716684 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 664  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Zhong, Qiu-Ping 
245 1 0 |a Physicochemical properties of edible and preservative films from chitosan / cassava starch/gelatin blend plasticized with glycerol /  |c Qiu-Ping Zhong and Wen-Shui Xia. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 33 jed 
520 8 |a Sažetak: Lijevanjem su dobiveni jestivi filmovi od kitozana, škroba manioke i želatine;;plastificirane glicerolom, a primjenom metode odzivnih površina ispitan je utjecaj masenog udjela škroba manioke (50, 100 i 150 g/100 g kitozana), želatine (0, 25 i 50 g/100 g kitozana) i glicerola (21, 42 i 63 g/100 g kitozana) na svojstva kompozitnih filmova. Moguće interakcije glavnih sastojaka ispitane su difrakcijom x-zraka i infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom. Svojstva kompozitnih filmova na bazi kitozana uvelike ovise o ugradnji škroba manioke, želatine i glicerola. Ugradnjom želatine i želatiniranog škroba manioke smanjila se visina odzivnih pikova semikristalastih polimera. Analizom kompozitnih filmova utvrđeno je da se pik aminoskupine u želatini premjestio s 1542 na 1559 cm-1, a pikovi NH i/ili OH skupina u filmovima od želatine, škroba manioke i kitozana pomakli sa 3384, 3414 i 3421 na 3422 cm-1. Dobiveni rezultati pokazuju da je došlo do uzajamnog djelovanja i miješanja molekula glavnih sastojaka filmova. Inhibicijom rasta fitopatogena na površini ploda manga dokazana je djelotvornost tako dobivenih prevlaka pri čuvanju svježeg ili minimalno prerađenog voća i povrća 
653 0 |a Kitozan  |a Manioka  |a Želatina  |a Glicerol  |a Mango  |a Konzerviranje hrane  |a Prerada voća i povrća 
700 1 |a Xia, Wen-Shui 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 3 ; str. 262-269  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091020  |c vol2o120910 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology