Physicochemical properties of edible and preservative films from chitosan / cassava starch/gelatin blend plasticized with glycerol
Sažetak: Lijevanjem su dobiveni jestivi filmovi od kitozana, škroba manioke i želatine;;plastificirane glicerolom, a primjenom metode odzivnih površina ispitan je utjecaj masenog udjela škroba manioke (50, 100 i 150 g/100 g kitozana), želatine (0, 25 i 50 g/100 g kitozana) i glicerola (21, 42 i 63 g...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716684/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 3 ; str. 262-269 |
Glavni autor: | Zhong, Qiu-Ping (-) |
Ostali autori: | Xia, Wen-Shui (-) |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02287caa a2200289 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716684 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20170317105826.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091020s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)719254 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716684 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 664 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Zhong, Qiu-Ping | |
245 | 1 | 0 | |a Physicochemical properties of edible and preservative films from chitosan / cassava starch/gelatin blend plasticized with glycerol / |c Qiu-Ping Zhong and Wen-Shui Xia. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 33 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Lijevanjem su dobiveni jestivi filmovi od kitozana, škroba manioke i želatine;;plastificirane glicerolom, a primjenom metode odzivnih površina ispitan je utjecaj masenog udjela škroba manioke (50, 100 i 150 g/100 g kitozana), želatine (0, 25 i 50 g/100 g kitozana) i glicerola (21, 42 i 63 g/100 g kitozana) na svojstva kompozitnih filmova. Moguće interakcije glavnih sastojaka ispitane su difrakcijom x-zraka i infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom. Svojstva kompozitnih filmova na bazi kitozana uvelike ovise o ugradnji škroba manioke, želatine i glicerola. Ugradnjom želatine i želatiniranog škroba manioke smanjila se visina odzivnih pikova semikristalastih polimera. Analizom kompozitnih filmova utvrđeno je da se pik aminoskupine u želatini premjestio s 1542 na 1559 cm-1, a pikovi NH i/ili OH skupina u filmovima od želatine, škroba manioke i kitozana pomakli sa 3384, 3414 i 3421 na 3422 cm-1. Dobiveni rezultati pokazuju da je došlo do uzajamnog djelovanja i miješanja molekula glavnih sastojaka filmova. Inhibicijom rasta fitopatogena na površini ploda manga dokazana je djelotvornost tako dobivenih prevlaka pri čuvanju svježeg ili minimalno prerađenog voća i povrća | |
653 | 0 | |a Kitozan |a Manioka |a Želatina |a Glicerol |a Mango |a Konzerviranje hrane |a Prerada voća i povrća | |
700 | 1 | |a Xia, Wen-Shui | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 3 ; str. 262-269 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B09/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091020 |c vol2o120910 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |