Statistical optimization of α-galactosidase production in submerged fermentation by Streptomyces griseoloalbus using response surface methodology

Sažetak: Primjenom metodologije odzivnih površina optimirana je proizvodnja a-galaktozidaze s pomoću novog soja aktinomiceta Streptomyces griseoloalbus u pokusima na tresilici. Primjenom Plackett-Burmanova statističkog plana ispitan je utjecaj varijabli na proizvodnju a- galaktozidaze. Od jedanaest...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716305/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 2 ; str. 171-177
Glavni autor: Anisha, Grace Sathyanesan (-)
Ostali autori: Sukumaran, Rajeev Kumar (-), Prema, Parukuttyamma
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 01991caa a2200301 ir4500
001 NSK01000716305
003 HR-ZaNSK
005 20120907103714.0
007 ta
008 091016s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)718873 
035 |a (HR-ZaNSK)000716305 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Anisha, Grace Sathyanesan 
245 1 0 |a Statistical optimization of α-galactosidase production in submerged fermentation by Streptomyces griseoloalbus using response surface methodology /  |c Grace Sathyanesan Anisha, Rajeev Kumar Sukumaran and Parukuttyamma Prema. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 26 jed 
520 8 |a Sažetak: Primjenom metodologije odzivnih površina optimirana je proizvodnja a-galaktozidaze s pomoću novog soja aktinomiceta Streptomyces griseoloalbus u pokusima na tresilici. Primjenom Plackett-Burmanova statističkog plana ispitan je utjecaj varijabli na proizvodnju a- galaktozidaze. Od jedanaest ispitanih faktora, na proizvodnju enzima bitno su utjecali salinitet, koncentracija magnezijeva sulfata i temperatura. Optimalne vrijednosti tih varijabli i njihovo uzajamno djelovanje na proizvodnju enzima određeno je primjenom Box-Behnken statističkog plana. Međusobnim utjecajem saliniteta i koncentracije magnezijeva sulfata poboljšana je proizvodnja a-galaktozidaze, za razliku od temperature čiji utjecaj nije ovisio o ta dva faktora. Primjenom takva postupka proizvodnja a-galaktozidaze povećana je sa 17 na 50 U/mL 
653 0 |a α-galaktozidaza  |a Streptomyces griseoloalbus  |a Fermentacija  |a Metoda odzivne plohe 
700 1 |a Sukumaran, Rajeev Kumar 
700 1 |a Prema, Parukuttyamma 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 2 ; str. 171-177  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B08/08  |p CRO 
998 |a luko091016  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology