Statistical optimization of α-galactosidase production in submerged fermentation by Streptomyces griseoloalbus using response surface methodology
Sažetak: Primjenom metodologije odzivnih površina optimirana je proizvodnja a-galaktozidaze s pomoću novog soja aktinomiceta Streptomyces griseoloalbus u pokusima na tresilici. Primjenom Plackett-Burmanova statističkog plana ispitan je utjecaj varijabli na proizvodnju a- galaktozidaze. Od jedanaest...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716305/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 2 ; str. 171-177 |
Glavni autor: | Anisha, Grace Sathyanesan (-) |
Ostali autori: | Sukumaran, Rajeev Kumar (-), Prema, Parukuttyamma |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 01991caa a2200301 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716305 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120907103714.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091016s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718873 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716305 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 66 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Anisha, Grace Sathyanesan | |
245 | 1 | 0 | |a Statistical optimization of α-galactosidase production in submerged fermentation by Streptomyces griseoloalbus using response surface methodology / |c Grace Sathyanesan Anisha, Rajeev Kumar Sukumaran and Parukuttyamma Prema. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 26 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Primjenom metodologije odzivnih površina optimirana je proizvodnja a-galaktozidaze s pomoću novog soja aktinomiceta Streptomyces griseoloalbus u pokusima na tresilici. Primjenom Plackett-Burmanova statističkog plana ispitan je utjecaj varijabli na proizvodnju a- galaktozidaze. Od jedanaest ispitanih faktora, na proizvodnju enzima bitno su utjecali salinitet, koncentracija magnezijeva sulfata i temperatura. Optimalne vrijednosti tih varijabli i njihovo uzajamno djelovanje na proizvodnju enzima određeno je primjenom Box-Behnken statističkog plana. Međusobnim utjecajem saliniteta i koncentracije magnezijeva sulfata poboljšana je proizvodnja a-galaktozidaze, za razliku od temperature čiji utjecaj nije ovisio o ta dva faktora. Primjenom takva postupka proizvodnja a-galaktozidaze povećana je sa 17 na 50 U/mL | |
653 | 0 | |a α-galaktozidaza |a Streptomyces griseoloalbus |a Fermentacija |a Metoda odzivne plohe | |
700 | 1 | |a Sukumaran, Rajeev Kumar | |
700 | 1 | |a Prema, Parukuttyamma | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 2 ; str. 171-177 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091016 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |