Biotechnological utilisation of fusel oil, a food industry by- product
Sažetak: Patočno je ulje („fusel oil“) nusproizvod destilacije, a njegov je glavni sastojak izoamilni alkohol čijom esterifikacijom nastaju esteri. U ovom je radu ispitana esterifikacija oleinske kiseline s izoamilnim alkoholom u n-heptanu pomoću lipaze B izolirane iz kvasca Candida antarctica (prep...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716102/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 1 ; str. 44-50 |
Glavni autor: | Nemestothy, Nandor (-) |
Ostali autori: | Gubicza, Laszlo (-), Feher, Erika, Belafi-Bako, Katalin |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 01791caa a2200313 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716102 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120907093308.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091015s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718669 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716102 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 66 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Nemestothy, Nandor | |
245 | 1 | 0 | |a Biotechnological utilisation of fusel oil, a food industry by- product : |b a kinetic model on enzymatic esterification of i-amyl alcohol and oleic acid by candida antarctica lipase B / |c Nandor Nemestothy, Laszlo Gubicza, Erika Feher and Katalin Belafi-Bako. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 22 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Patočno je ulje („fusel oil“) nusproizvod destilacije, a njegov je glavni sastojak izoamilni alkohol čijom esterifikacijom nastaju esteri. U ovom je radu ispitana esterifikacija oleinske kiseline s izoamilnim alkoholom u n-heptanu pomoću lipaze B izolirane iz kvasca Candida antarctica (preparat Novozym 435). Primijenjen je složeni kinetički model pingpong bi-bi mehanizma, pri čemu je uzeta u obzir pojava inhibicije. Parametri modela određeni su numeričkim metodama. Utvrđeno je da je za rezultate pokusa i opis enzimske reakcije najprikladniji model sa 4 parametra | |
653 | 0 | |a Patočno ulje |a Esterifikacija |a Candida antarctica |a Lipaza |a Oleinska kiselina | |
700 | 1 | |a Gubicza, Laszlo | |
700 | 1 | |a Feher, Erika | |
700 | 1 | |a Belafi-Bako, Katalin | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 1 ; str. 44-50 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091015 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |