Dietary vitamin D intake among university students and their habits concerning daily sunlight exposure

Aim: To evaluate students" dietary vitamin D intake according to characteristics and habits concerning daily sunlight exposure. Methods: The study included 403 students of the University of Rijeka, Croatia that fulfilled questionnaire about their characteristics, habits, physical activity, supp...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001145058/Details
Matična publikacija: Medicina Fluminensis (Online)
57 (2021), 4 ; str. 396-406
Glavni autori: Kenđel Jovanović, Gordana (Author), Krešić, Greta, Pavičić Žeželj, Sandra
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.21860/medflum2021_264896
Hrčak
LEADER 04018naa a22003854i 4500
001 NSK01001145058
003 HR-ZaNSK
005 20220831082441.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220803s2021 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.21860/medflum2021_264896 
035 |a (HR-ZaNSK)001145058 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 613  |2 2011 
100 1 |a Kenđel Jovanović, Gordana  |4 aut 
245 1 0 |a Dietary vitamin D intake among university students and their habits concerning daily sunlight exposure  |h [Elektronička građa] :  |b a cross-sectional study = Unos vitamina D prehranom među studentima i njihove navike s obzirom na izlaganje sunčevoj svjetlosti : presječno istraživanje /  |c Gordana Kenđel Jovanović, Greta Krešić, Sandra Pavičić Žeželj. 
246 3 1 |a Unos vitamina D prehranom među studentima i njihove navike s obzirom na izlaganje sunčevoj svjetlosti:  |b presječno istraživanje 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 47 jed. 
504 |a Abstract ; Sažetak. 
520 |a Aim: To evaluate students" dietary vitamin D intake according to characteristics and habits concerning daily sunlight exposure. Methods: The study included 403 students of the University of Rijeka, Croatia that fulfilled questionnaire about their characteristics, habits, physical activity, supplement use, diet, and their daily sunlight exposure. For assessing diet quality, the Dietary inflammatory index (DII®) was used. 
520 |a Cilj: Procijeniti unos vitamina D prehranom u studentskoj populaciji s obzirom na njihove karakteristike i navike dnevnom izlaganju sunčevom svjetlu. Metode: U istraživanju su sudjelovala 403 studenta Sveučilišta u Rijeci, u Hrvatskoj, koji su ispunili upitnik o svojim karakteristikama, navikama tjelesne aktivnosti, prehrani, upotrebi dodataka prehrani te o svakodnevnom izlaganju sunčevom svjetlu. Za procjenu kvalitete prehrane korišten je Prehrambeni upalni indeks (DII®). Rezultati: Prosječan prehrambeni unos vitamina D iznosio je 2,76 μg/dan, statistički je bio veći među muškarcima (p <0,01), studentima fakulteta medicinskih znanosti (p <0,01), pretilim studentima (p = 0,03), onima koji su bili visoko tjelesno aktivni (p = 0,02) i pušačima (p = 0,01). Glavni prehrambeni izvori vitamina D bili su riba (42 %, p <0,01) te meso i mesni proizvodi (31 %). Studenti koji se učestalije dnevno izlažu suncu, bili su uglavnom muškarci, prekomjerne tjelesne mase, umjereno tjelesno aktivni, korisnici dodataka prehrani i prehrane s većim protuupalnim potencijalom, većim unosom vitamina D i njegovih glavnih prehrambenih izvora. Oni koji nikad nisu koristili proizvode za sunčanje ili su ih koristili rijetko, imali su više protuupalnu prehranu i veći unos vitamina D i njegovih glavnih prehrambenih izvora. Te podgrupe studenata također su i najmanje unosile vitamin D prehranom. Zaključci: Prosječan dnevni unos vitamina D prehranom među istraživanim studentima zadovoljio je tek petinu preporučenog dnevnog unosa vitamina D. Studenti s navikama koje mogu utjecati na smanjenu sintezu vitamina D, mogu povećati rizik od bolesti povezanih sa zdravljem kostiju, imunitetom i upalama u budućem životu. Dobiveni rezultati mogu biti vrijedni za javnozdravstvene poruke o odgovarajućem izlaganju sunčevoj svjetlosti, prehrani s većim protuupalnim potencijalom i korištenju dodataka prehrani, važnima za prevenciju nedostatka vitamina D. 
653 0 |a Prehrana  |a Studenti  |a Sunčeva svjetlost  |a Vitamin D  |a Upale 
700 1 |a Krešić, Greta  |4 aut 
700 1 |a Pavičić Žeželj, Sandra  |4 aut 
773 0 |t Medicina Fluminensis (Online)  |x 1848-820X  |g 57 (2021), 4 ; str. 396-406  |w nsk.(HR-ZaNSK)000832634 
981 |b Be2021  |b B03/21 
998 |b tino2208 
856 4 0 |u https://doi.org/10.21860/medflum2021_264896 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/264896  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr