Dietary vitamin D intake among university students and their habits concerning daily sunlight exposure a cross-sectional study = Unos vitamina D prehranom među studentima i njihove navike s obzirom na izlaganje sunčevoj svjetlosti : presječno istraživanje - Kenđel Jovanović, Gordana; Krešić, Greta; Pavičić Žeželj, Sandra (2021)
Aim: To evaluate students" dietary vitamin D intake according to characteristics and habits concerning daily sunlight exposure. Methods: The study included 403 students of the University of Rijeka, Croatia that fulfilled questionnaire about their characteristics, habits, physical activity, supplement use, diet, and their daily sunlight exposure. For assessing diet quality, the Dietary inflammatory index (DII®) was used.
Cilj: Procijeniti unos vitamina D prehranom u studentskoj populaciji s obzirom na njihove karakteristike i navike dnevnom izlaganju sunčevom svjetlu. Metode: U istraživanju su sudjelovala 403 studenta Sveučilišta u Rijeci, u Hrvatskoj, koji su ispunili upitnik o svojim karakteristikama, navikama tjelesne aktivnosti, prehrani, upotrebi dodataka prehrani te o svakodnevnom izlaganju sunčevom svjetlu. Za procjenu kvalitete prehrane korišten je Prehrambeni upalni indeks (DII®). Rezultati: Prosječan prehrambeni unos vitamina D iznosio je 2,76 μg/dan, statistički je bio veći među muškarcima (p <0,01), studentima fakulteta medicinskih znanosti (p <0,01), pretilim studentima (p = 0,03), onima koji su bili visoko tjelesno aktivni (p = 0,02) i pušačima (p = 0,01). Glavni prehrambeni izvori vitamina D bili su riba (42 %, p <0,01) te meso i mesni proizvodi (31 %). Studenti koji se učestalije dnevno izlažu suncu, bili su uglavnom muškarci, prekomjerne tjelesne mase, umjereno tjelesno aktivni, korisnici dodataka prehrani i prehrane s većim protuupalnim potencijalom, većim unosom vitamina D i njegovih glavnih prehrambenih izvora. Oni koji nikad nisu koristili proizvode za sunčanje ili su ih koristili rijetko, imali su više protuupalnu prehranu i veći unos vitamina D i njegovih glavnih prehrambenih izvora. Te podgrupe studenata također su i najmanje unosile vitamin D prehranom. Zaključci: Prosječan dnevni unos vitamina D prehranom među istraživanim studentima zadovoljio je tek petinu preporučenog dnevnog unosa vitamina D. Studenti s navikama koje mogu utjecati na smanjenu sintezu vitamina D, mogu povećati rizik od bolesti povezanih sa zdravljem kostiju, imunitetom i upalama u budućem životu. Dobiveni rezultati mogu biti vrijedni za javnozdravstvene poruke o odgovarajućem izlaganju sunčevoj svjetlosti, prehrani s većim protuupalnim potencijalom i korištenju dodataka prehrani, važnima za prevenciju nedostatka vitamina D.
Bibliografija: 47 jed.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Prehrana -- Studenti -- Sunčeva svjetlost -- Vitamin D -- Upale