Potential application of high voltage electrical discharge plasma control of Brettanomyces bruxellensis in wine

The aim of this work was to investigate the effect of high voltage electrical discharge (HVED) plasma on inactivation of Brettanomyces bruxellensis yeast in red wine. Research was conducted in two phases. Firstly, the efficacy of two main plasma parameters was examined - frequency (60, 90 and 120 Hz...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001060317/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
42 (2019), 5 ; str. 54-60
Glavni autori: Tomašević, Marina, enologinja (Author), Križanović, Stela, Vukušić, Tomislava, Ćurko, Natka, Lukić, Katarina, prehrambena biotehnologinja, Kovačević Ganić, Karin
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.6
Hrčak
LEADER 03654naa a22004214i 4500
001 NSK01001060317
003 HR-ZaNSK
005 20200713123550.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 200407s2019 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.42.5.6 
035 |a (HR-ZaNSK)001060317 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 663  |2 2011 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Tomašević, Marina,  |c enologinja  |4 aut 
245 1 0 |a Potential application of high voltage electrical discharge plasma control of Brettanomyces bruxellensis in wine  |h [Elektronička građa] /  |c Marina Tomašević, Stela Križanović, Tomislava Vukušić, Natka Ćurko, Katarina Lukić, Karin Kovačević Ganić. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: str. 60. 
504 |a Abstract ; Sažetak. 
520 |a The aim of this work was to investigate the effect of high voltage electrical discharge (HVED) plasma on inactivation of Brettanomyces bruxellensis yeast in red wine. Research was conducted in two phases. Firstly, the efficacy of two main plasma parameters was examined - frequency (60, 90 and 120 Hz) and treatment duration (3, 5, 10, 20 and 30 min). Second phase included monitoring long-term effect of HVED plasma using optimal frequency during selected treatment durations, where culturability of B. bruxellensis was determined after 30, 60 and 90 days of storage. Results show that frequency of 120 Hz caused slightly higher inactivation than the lower ones. Furthermore, longer treatment durations resulted in significantly higher inactivation, wherein the treatment of 30 min showed the best results. Finally, during storage period, the inactivation effect of HVED plasma was reversed and B. bruxellensis yeast recovered almost completely in treated wine. 
520 |a Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja - hladne plazme na inaktivaciju kvasca Brettanomyces bruxellensis u crnom vinu. Istraživanje je provedeno u dvije faze. U prvoj fazi je istražena učinkovitost dva glavna procesna parametra - frekvencije (60, 90 i 120 Hz) i trajanja tretmana (3, 5, 10, 20 i 30 min). Druga faza je obuhvatila praćenje dugoročnog učinka hladne plazme, uz primjenu optimalne frekvencije tijekom različitih vremena tretiranja pri čemu je prisutna populacija kvasca B. bruxellensis utvrđena praćenjem rasta kolonija kvasca na selektivnoj podlozi nakon 30, 60 i 90 dana skladištenja. Utvrđeno je kako je primjena frekvencije od 120 Hz rezultirala blago povećanom inaktivacijom kvasca B. bruxellensis u usporedbi s primjenom nižih frekvencija. Nadalje, duža vremena tretiranja rezultirala su značajnijom inaktivacijom, pri čemu se tretman u trajanju od 30 min ističe kao najbolji. Tijekom skladištenja uočeno je obnavljanje rasta populacije kvasca B. bruxellensis prisutne u crnom vinu odnosno smanjenje inaktivacijskog učinka tretmana hladnom plazmom. 
653 0 |a Vino  |a Crno vino  |a Kvasac  |a Brettanomyces bruxellensis  |a Hladna plazma 
700 1 |a Križanović, Stela  |4 aut 
700 1 |a Vukušić, Tomislava  |4 aut 
700 1 |a Ćurko, Natka  |4 aut 
700 1 |a Lukić, Katarina,  |c prehrambena biotehnologinja  |4 aut 
700 1 |a Kovačević Ganić, Karin  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 42 (2019), 5 ; str. 54-60  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2019  |b B02/19 
998 |b dalo2004 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.42.5.6 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/227279  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr