Production and characterization of α-galactosidase by a multiple mutant of Aspergillus niger in solid-state fermentation

U industriji se α-galaktozidaza primjenjuje radi povećanja prinosa šećera iz sirupa šećerne repe te poboljšanja hranjive vrijednosti sojinog mlijeka. Ispitane su tri α-galaktozidaze, od kojih je ona što sadrži podjedinice proteina velike molekularne mase (99 i 100 kDa) karakterizirana i u divljem i...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000757316/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
47 (2009), 4 ; str. 370-380
Glavni autor: Awan, Muhammad Siddique (-)
Ostali autori: Jalal, Fatima (-), Ayub, Najma, Akhtar, Muhammad Waheed, Rajoka, Muhammad Ibrahim
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02212caa a2200325 i 4500
001 NSK01000757316
003 HR-ZaNSK
005 20230224112416.0
007 ta
008 110203s2009 ci | |||| ||eng
035 |a (HR-ZaNSK)000757316 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 663  |2 2011 
080 1 |a 577  |2 2011 
100 1 |a Awan, Muhammad Siddique 
245 1 0 |a Production and characterization of α-galactosidase by a multiple mutant of Aspergillus niger in solid-state fermentation /  |c Muhammad Siddique Awan, Fatima Jalal, Najma Ayub, Muhammad Waheed Akhtar and Muhammad Ibrahim Rajoka. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 37 jed. 
520 |a U industriji se α-galaktozidaza primjenjuje radi povećanja prinosa šećera iz sirupa šećerne repe te poboljšanja hranjive vrijednosti sojinog mlijeka. Ispitane su tri α-galaktozidaze, od kojih je ona što sadrži podjedinice proteina velike molekularne mase (99 i 100 kDa) karakterizirana i u divljem i u mutantnom soju. Toplinska svojstva pročišćenih enzima pokazuju da je mutacija smanjila energiju aktivacije potrebnu za nastajanje kompleksa enzim-supstrat, entalpiju, količinu Gibbsove slobodne energije utrošene za vezivanje supstrata i stabilizaciju prijelaznog stanja. Termodinamičkim ispitivanjem ireverzibilne inaktivacije enzima zaključeno je da enzim izoliran iz mutantnog soja ima veću termostabilnost od prirodnog enzima zbog aminokiselina u aktivnom katalitičkom procesu. Zbog toga bi se svojstva mutantni organizam mogao upotrijebiti u proizvodnji veće količine termostabilne α-galaktozidaze, za njezinu primjenu u industriji šećera, te radi poboljšanja hranjive vrijednosti proizvoda 
653 0 |a α-galaktozidaza  |a Aspergillus niger  |a Gibbsova slobodna energija  |a Entalpija 
700 1 |a Jalal, Fatima 
700 1 |a Ayub, Najma 
700 1 |a Akhtar, Muhammad Waheed 
700 1 |a Rajoka, Muhammad Ibrahim 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 47 (2009), 4 ; str. 370-380 
981 |b B15/09  |p CRO 
998 |a rado110203  |c vol1o130222  |b mili2302 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/ftb  |y Food technology and biotechnology