Production and characterization of α-galactosidase by a multiple mutant of Aspergillus niger in solid-state fermentation
U industriji se α-galaktozidaza primjenjuje radi povećanja prinosa šećera iz sirupa šećerne repe te poboljšanja hranjive vrijednosti sojinog mlijeka. Ispitane su tri α-galaktozidaze, od kojih je ona što sadrži podjedinice proteina velike molekularne mase (99 i 100 kDa) karakterizirana i u divljem i...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000757316/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 47 (2009), 4 ; str. 370-380 |
Glavni autor: | Awan, Muhammad Siddique (-) |
Ostali autori: | Jalal, Fatima (-), Ayub, Najma, Akhtar, Muhammad Waheed, Rajoka, Muhammad Ibrahim |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02212caa a2200325 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000757316 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20230224112416.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 110203s2009 ci | |||| ||eng | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000757316 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | 1 | |a 663 |2 2011 | |
080 | 1 | |a 577 |2 2011 | |
100 | 1 | |a Awan, Muhammad Siddique | |
245 | 1 | 0 | |a Production and characterization of α-galactosidase by a multiple mutant of Aspergillus niger in solid-state fermentation / |c Muhammad Siddique Awan, Fatima Jalal, Najma Ayub, Muhammad Waheed Akhtar and Muhammad Ibrahim Rajoka. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 37 jed. | ||
520 | |a U industriji se α-galaktozidaza primjenjuje radi povećanja prinosa šećera iz sirupa šećerne repe te poboljšanja hranjive vrijednosti sojinog mlijeka. Ispitane su tri α-galaktozidaze, od kojih je ona što sadrži podjedinice proteina velike molekularne mase (99 i 100 kDa) karakterizirana i u divljem i u mutantnom soju. Toplinska svojstva pročišćenih enzima pokazuju da je mutacija smanjila energiju aktivacije potrebnu za nastajanje kompleksa enzim-supstrat, entalpiju, količinu Gibbsove slobodne energije utrošene za vezivanje supstrata i stabilizaciju prijelaznog stanja. Termodinamičkim ispitivanjem ireverzibilne inaktivacije enzima zaključeno je da enzim izoliran iz mutantnog soja ima veću termostabilnost od prirodnog enzima zbog aminokiselina u aktivnom katalitičkom procesu. Zbog toga bi se svojstva mutantni organizam mogao upotrijebiti u proizvodnji veće količine termostabilne α-galaktozidaze, za njezinu primjenu u industriji šećera, te radi poboljšanja hranjive vrijednosti proizvoda | ||
653 | 0 | |a α-galaktozidaza |a Aspergillus niger |a Gibbsova slobodna energija |a Entalpija | |
700 | 1 | |a Jalal, Fatima | |
700 | 1 | |a Ayub, Najma | |
700 | 1 | |a Akhtar, Muhammad Waheed | |
700 | 1 | |a Rajoka, Muhammad Ibrahim | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 47 (2009), 4 ; str. 370-380 | |
981 | |b B15/09 |p CRO | ||
998 | |a rado110203 |c vol1o130222 |b mili2302 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/ftb |y Food technology and biotechnology |