Effects different transport period and mixing of groups on meat quality of Simmental bulls
Proizvođači junećega mesa proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno zbog učestalije pojave tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost utjecaja dužine transporta i miješanja grupa bi...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000755008/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Stočarstvo (Zagreb) 63 (2009), 4 ; str. 251-261 |
Glavni autor: | Marenčić, Dejan, agronom (-) |
Ostali autori: | Ivanković, Ante, agronom (-), Pintić, Vinko, Horvat-Marković, R., Horvat, M., agronom, Konjačić, Miljenko, Kelava, Nikolina, inženjerka agronomije |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Stočarstvo |
LEADER | 02376caa a2200361 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000755008 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20160511125255.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 110117s2009 ci ||| ||eng | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000755008 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 636/637 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Marenčić, Dejan, |c agronom | |
245 | 1 | 0 | |a Effects different transport period and mixing of groups on meat quality of Simmental bulls / |c Dejan Marenčić, Ante Ivanković, Vinko Pintić, R. Horvat-Marković, M. Horvat, Miljenko Konjačić, Nikolina Kelava. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 29 jed | ||
504 | |a Sažetak | ||
520 | |a Proizvođači junećega mesa proteklih godina imaju značajne probleme u plasmanu junetine, prvenstveno zbog učestalije pojave tamnog suhog i tvrdog mesa (DFD). Potrošači takvo meso nerado kupuju i konzumiraju. Cilj ovog istraživanja je utvrditi značajnost utjecaja dužine transporta i miješanja grupa bikova tijekom odmora u stočnom depou na kakvoću junećih trupova. Istraživanje je uključilo 40 simentalske junadi u dobi od 18 do 20 mjeseci. Mjerenje konačne pH vrijednosti i boje mesa vršena su 24 sata post mortem na m. longissimus dorsi i m. gracilis. Samo je 45% trupova imalo vrijednost kpH u poželjnom intervalu. Istraživanjem nije utvrđen značajan utjecaj dužine transporta na pokazatelje kakvoće junećih trupova. Miješanje grupa bikova tijekom odmora u stočnom depou ima značajan utjecaj na kakvoću junećih trupova (p<0.001). Utjecaj miješanja grupa bikova tijekom odmora u stočnom može se smatrati jednim od glavnih uzročnika stresa odgovornog za pojavu DFD junećega mesa | ||
653 | 0 | |a Bikovi |a Simentalska pasmina |a Juneće meso |a Miješanje grupa bikova |a Trajanje transporta |a Kakvoća mesa |a pH-vrijednost |a Boja mesa |a Fizikalno-kemijska svojstva | |
700 | 1 | |a Ivanković, Ante, |c agronom | |
700 | 1 | |a Pintić, Vinko | |
700 | 1 | |a Horvat-Marković, R. | |
700 | 1 | |a Horvat, M., |c agronom | |
700 | 1 | |a Konjačić, Miljenko | |
700 | 1 | |a Kelava, Nikolina, |c inženjerka agronomije | |
773 | 0 | |t Stočarstvo (Zagreb) |x 0351-0832 |g 63 (2009), 4 ; str. 251-261 | |
981 | |b B13/09 |p CRO | ||
998 | |a boko110117 |c vol2o133001 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/stocarstvo |y Stočarstvo |