Investigation of microbial association of traditionally fermented sausages
Sažetak: Predmet su ispitivanja bile fermentirane kobasice proizvedene u zemljama zapadne i jugoistočne Europe, tj. u Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Srbiji. Kobasice su proizvedene u lokalnim mesnim industrijama, na tradicionalan način bez upotrebe starter-kultura. Uzor...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716173/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 1 ; str. 93-106 |
Glavni autor: | Kozačinski, Lidija (-) |
Ostali autori: | Drosinos, Elefetherios (-), Čaklovica, Faruk, Cocolin, Luca, Gasparik-Reichardt, Judith, Vesković-Moračanin, Slavica |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02366caa a2200337 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716173 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120907100018.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091015s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718740 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716173 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 664 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Kozačinski, Lidija | |
245 | 1 | 0 | |a Investigation of microbial association of traditionally fermented sausages / |c Lidija Kozačinski, Eleftherios Drosinos, Faruk Čaklovica, Luca Cocolin, Judith Gasparik-Reichardt and Slavica Vesković. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 20 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Predmet su ispitivanja bile fermentirane kobasice proizvedene u zemljama zapadne i jugoistočne Europe, tj. u Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Srbiji. Kobasice su proizvedene u lokalnim mesnim industrijama, na tradicionalan način bez upotrebe starter-kultura. Uzorci su sakupljani iz tri proizvodne serije, i to nultog dana te nakon 2., 4., 7., 14. i 28. dana. Mikrobiološki su analizirane sirovine (meso i masno tkivo), ovici i aditivi (šečer, mješavina začina i sol), te gotovi proizvodi. Iz sve tri proizvodne serije fermentiranih kobasica iz svake od zemalja izolirano je 150 sojeva bakterija mliječne kiseline i 150 sojeva koagulaza-negativnih koka. Biokemijske karakteristike izoliranih mikroorganizama određivane su pomoću API-sustava (bioMérieux), odnosno API 50 CHL i API® Staph. Identifikacija svih sojeva provedena je pomoću računalnog programa APILAB Plus. Sa gledišta higijenske ispravnosti gotovih proizvoda značajno je da nisu pronađene bakterije Listeria monocytogenes, Salmonella spp. i Staphylococcus aureus. U svim fazama ispitivanja prevladavali su laktobacili i stafilokoki | |
653 | 0 | |a Fermentirana kobasica |a Mliječna kiselina |a Higijena | |
700 | 1 | |a Drosinos, Elefetherios | |
700 | 1 | |a Čaklovica, Faruk | |
700 | 1 | |a Cocolin, Luca | |
700 | 1 | |a Gasparik-Reichardt, Judith | |
700 | 1 | |a Vesković-Moračanin, Slavica | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 1 ; str. 93-106 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091015 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |