Investigation of microbial association of traditionally fermented sausages

Sažetak: Predmet su ispitivanja bile fermentirane kobasice proizvedene u zemljama zapadne i jugoistočne Europe, tj. u Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Srbiji. Kobasice su proizvedene u lokalnim mesnim industrijama, na tradicionalan način bez upotrebe starter-kultura. Uzor...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716173/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 1 ; str. 93-106
Glavni autor: Kozačinski, Lidija (-)
Ostali autori: Drosinos, Elefetherios (-), Čaklovica, Faruk, Cocolin, Luca, Gasparik-Reichardt, Judith, Vesković-Moračanin, Slavica
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02366caa a2200337 ir4500
001 NSK01000716173
003 HR-ZaNSK
005 20120907100018.0
007 ta
008 091015s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)718740 
035 |a (HR-ZaNSK)000716173 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 664  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Kozačinski, Lidija 
245 1 0 |a Investigation of microbial association of traditionally fermented sausages /  |c Lidija Kozačinski, Eleftherios Drosinos, Faruk Čaklovica, Luca Cocolin, Judith Gasparik-Reichardt and Slavica Vesković. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 20 jed 
520 8 |a Sažetak: Predmet su ispitivanja bile fermentirane kobasice proizvedene u zemljama zapadne i jugoistočne Europe, tj. u Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Srbiji. Kobasice su proizvedene u lokalnim mesnim industrijama, na tradicionalan način bez upotrebe starter-kultura. Uzorci su sakupljani iz tri proizvodne serije, i to nultog dana te nakon 2., 4., 7., 14. i 28. dana. Mikrobiološki su analizirane sirovine (meso i masno tkivo), ovici i aditivi (šečer, mješavina začina i sol), te gotovi proizvodi. Iz sve tri proizvodne serije fermentiranih kobasica iz svake od zemalja izolirano je 150 sojeva bakterija mliječne kiseline i 150 sojeva koagulaza-negativnih koka. Biokemijske karakteristike izoliranih mikroorganizama određivane su pomoću API-sustava (bioMérieux), odnosno API 50 CHL i API® Staph. Identifikacija svih sojeva provedena je pomoću računalnog programa APILAB Plus. Sa gledišta higijenske ispravnosti gotovih proizvoda značajno je da nisu pronađene bakterije Listeria monocytogenes, Salmonella spp. i Staphylococcus aureus. U svim fazama ispitivanja prevladavali su laktobacili i stafilokoki 
653 0 |a Fermentirana kobasica  |a Mliječna kiselina  |a Higijena 
700 1 |a Drosinos, Elefetherios 
700 1 |a Čaklovica, Faruk 
700 1 |a Cocolin, Luca 
700 1 |a Gasparik-Reichardt, Judith 
700 1 |a Vesković-Moračanin, Slavica 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 1 ; str. 93-106  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B08/08  |p CRO 
998 |a luko091015  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology