Optimization of the culture medium for the production of β- galactosidase from Kluyveromyces marxianus CCT 7082
Sažetak: Ispitana je aktivnost b-galaktozidaze u sedam sojeva vrste Kluyveromyces u sintetskoj podlozi. Za optimiranje podloge odabran je soj Kluyveromyces marxianus CCT 7082 koji je proizveo najviše enzima. Pri određivanju najznačajnijih varijabla sastava podloge za proizvodnju enzima primijenjen j...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716114/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 1 ; str. 66-72 |
Glavni autor: | Manera, Ana Paula (-) |
Ostali autori: | Ores, Joana da Costa (-), Ribeiro, Vanessa Amaral, Burkert, Carlos Andre Veiga, Kalil, Susana Juliano |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02010caa a2200325 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716114 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20131203094827.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091015s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)718681 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716114 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 66 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Manera, Ana Paula | |
245 | 1 | 0 | |a Optimization of the culture medium for the production of β- galactosidase from Kluyveromyces marxianus CCT 7082 / |c Ana Paula Manera, Joana da Costa Ores, Vanessa Amaral Ribeiro, Carlos André Veiga Burkert and Susana Juliano Kalil. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 25 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Ispitana je aktivnost b-galaktozidaze u sedam sojeva vrste Kluyveromyces u sintetskoj podlozi. Za optimiranje podloge odabran je soj Kluyveromyces marxianus CCT 7082 koji je proizveo najviše enzima. Pri određivanju najznačajnijih varijabla sastava podloge za proizvodnju enzima primijenjen je reducirani faktorski plan 24-1. Istraženi su sljedeći parametri: koncentracija laktoze, kvaščeva ekstrakta i (NH4)2SO4 te pH-vrijednost, pa je utvrdeno da svi parametri značajno utječu na proizvodnju enzima. Prema rezultatima prvoga faktorskog plana, za izradu 23 centralno složenog rotacijskog plana odabrani su koncentracija laktoze, kvaščeva ekstrakta i (NH4)2SO4. Daljnjim optimiranjem uvjeta fermentacije postignuta je veča aktivnost enzima, i to čak do 10,6 U/mL | |
653 | 0 | |a Beta-galaktozidaza |a Kluyveromyces marxianus |a Enzimi |a Fermentacija | |
700 | 1 | |a Ores, Joana da Costa | |
700 | 1 | |a Ribeiro, Vanessa Amaral | |
700 | 1 | |a Burkert, Carlos Andre Veiga | |
700 | 1 | |a Kalil, Susana Juliano | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 1 ; str. 66-72 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B08/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091015 |c vol2o120907 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |