Optimization of the culture medium for the production of β- galactosidase from Kluyveromyces marxianus CCT 7082

Sažetak: Ispitana je aktivnost b-galaktozidaze u sedam sojeva vrste Kluyveromyces u sintetskoj podlozi. Za optimiranje podloge odabran je soj Kluyveromyces marxianus CCT 7082 koji je proizveo najviše enzima. Pri određivanju najznačajnijih varijabla sastava podloge za proizvodnju enzima primijenjen j...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716114/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 1 ; str. 66-72
Glavni autor: Manera, Ana Paula (-)
Ostali autori: Ores, Joana da Costa (-), Ribeiro, Vanessa Amaral, Burkert, Carlos Andre Veiga, Kalil, Susana Juliano
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02010caa a2200325 ir4500
001 NSK01000716114
003 HR-ZaNSK
005 20131203094827.0
007 ta
008 091015s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)718681 
035 |a (HR-ZaNSK)000716114 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Manera, Ana Paula 
245 1 0 |a Optimization of the culture medium for the production of β- galactosidase from Kluyveromyces marxianus CCT 7082 /  |c Ana Paula Manera, Joana da Costa Ores, Vanessa Amaral Ribeiro, Carlos André Veiga Burkert and Susana Juliano Kalil. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 25 jed 
520 8 |a Sažetak: Ispitana je aktivnost b-galaktozidaze u sedam sojeva vrste Kluyveromyces u sintetskoj podlozi. Za optimiranje podloge odabran je soj Kluyveromyces marxianus CCT 7082 koji je proizveo najviše enzima. Pri određivanju najznačajnijih varijabla sastava podloge za proizvodnju enzima primijenjen je reducirani faktorski plan 24-1. Istraženi su sljedeći parametri: koncentracija laktoze, kvaščeva ekstrakta i (NH4)2SO4 te pH-vrijednost, pa je utvrdeno da svi parametri značajno utječu na proizvodnju enzima. Prema rezultatima prvoga faktorskog plana, za izradu 23 centralno složenog rotacijskog plana odabrani su koncentracija laktoze, kvaščeva ekstrakta i (NH4)2SO4. Daljnjim optimiranjem uvjeta fermentacije postignuta je veča aktivnost enzima, i to čak do 10,6 U/mL 
653 0 |a Beta-galaktozidaza  |a Kluyveromyces marxianus  |a Enzimi  |a Fermentacija 
700 1 |a Ores, Joana da Costa 
700 1 |a Ribeiro, Vanessa Amaral 
700 1 |a Burkert, Carlos Andre Veiga 
700 1 |a Kalil, Susana Juliano 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 1 ; str. 66-72  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B08/08  |p CRO 
998 |a luko091015  |c vol2o120907 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology