Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva rizobija koje noduliraju soju

Kvržične bakterije u simbioznim zajednicama s mahunarkama omogućuju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Veliku važnost ima odabir sojeva koji su otporni na stresne uvjete u tlu. Danas se sve više susrećemo s ekstremnim vremenskim uvjetima te je od iznimne važnosti selekcija visoko učinkovit...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001137849/Details
Matična publikacija: Glasnik zaštite bilja (Online)
44 (2021), 3 ; str. 18-24
Glavni autori: Kajić, Sanja (Author), Skendrović, Nika, Rajnović, Ivana, Sikora, Sanja
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.3
Hrčak
LEADER 04680naa a22003854i 4500
001 NSK01001137849
003 HR-ZaNSK
005 20220518093429.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220511s2021 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.31727/gzb.44.3.3 
035 |a (HR-ZaNSK)001137849 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 631/635  |2 2011 
100 1 |a Kajić, Sanja  |4 aut 
245 1 0 |a Fenotipska karakterizacija autohtonih sojeva rizobija koje noduliraju soju  |h [Elektronička građa] /  |c Sanja Kajić, Nika Skendrović, Ivana Rajnović, Sanja Sikora. 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: str. 23-24. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Kvržične bakterije u simbioznim zajednicama s mahunarkama omogućuju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Veliku važnost ima odabir sojeva koji su otporni na stresne uvjete u tlu. Danas se sve više susrećemo s ekstremnim vremenskim uvjetima te je od iznimne važnosti selekcija visoko učinkovitih sojeva kvržičnih bakterija (rizobija) kako bi predsjetvena bakterizacija sjemena mahunarki bila uspješna. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fenotipske karakteristike sojeva kvržičnih bakterija izoliranih iz kvržica soje u uvjetima koji su izvan optimalnih vrijednosti za njihov rast. Uzorci tla za izolaciju sojeva prikupljeni su s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Vukovarsko- srijemske županije. Sposobnost rasta sojeva ispitivana je na različitim pH vrijednostima, temperaturama, koncentracijama soli, izvorima ugljikohidrata te je testirana osjetljivost na antibiotike. U svrhu utvrđivanja biokemijskog statusa svakog pojedinog izolata provedena su tri biokemijska testa (oksidaza, ureaza i katalaza) te su istražene morfološke karakteristike izolata. Utvrđeno je da je većina autohtonih sojeva rizobija iz ovog istraživanja u in vitro uvjetima pokazala značajnu otpornost na ispitivane uvjete, ali i da se međusobno značajno razlikuju po određenim svojstvima. Izolati K2 i K3 iz Koprivničko-križevačke županije pokazali su najveću tolerantnost na povišene koncentracije soli. Od ispitivanih antibiotika, ampicilin je imao najslabiji utjecaj na izolate, dok su na streptomicin izolati bili najosjetljiviji. Dobiveni rezultati ukazuju na značaj selekcije autohtonih sojeva rizobija. 
520 |a Nodule bacteria in symbiotic communities with legumes allow a significant uptake of biologically fixed nitrogen into the soil. The selection of strains that are resistant to stressful soil conditions is of great importance. Selection of highly efficient strains of nodule bacteria (rhizobia) for successful pre-sowing bacterization of legume seed is especially important today, when we are increasingly faced with extreme weather conditions. The aim of this study was to determine the phenotypic characteristics of strains of nodule bacteria isolated from soybean nodules under conditions that are beyond the optimal values for their growth. Soil samples for strain isolation were collected from Koprivnica-Križevci, Bjelovar- Bilogora and Vukovar-Srijem counties. The ability of strains to grow was tested at different pH values, temperatures, salt concentrations and carbohydrate sources. Antibiotic susceptibility was tested as well. In order to determine the biochemical status of each individual isolate, three biochemical tests (oxidase, urease and catalase) were performed, and the morphological characteristics of the isolates were investigated. It was found that most indigenous strains of rhizobia from this study in vitro showed significant resistance to testing conditions, but they also differ significantly from each other in certain properties. Isolates K2 and K3 from Koprivnica-Križevci county showed the highest tolerance to elevated salt concentrations. From tested antibiotics, ampicillin showed to have the weakest effect on the selected isolates, while the isolates were most sensitive to streptomycin. The obtained results indicate the importance of selection of autochthonous strains of rhizobia. 
653 0 |a Soja  |a Glycine max L.  |a Bakterije  |a Fenotipska svojstva  |a Biokemijski testovi 
700 1 |a Skendrović, Nika  |4 aut 
700 1 |a Rajnović, Ivana  |4 aut 
700 1 |a Sikora, Sanja  |4 aut 
773 0 |t Glasnik zaštite bilja (Online)  |x 2584-3265  |g 44 (2021), 3 ; str. 18-24  |w nsk.(HR-ZaNSK)000965205 
981 |b Be2021  |b B02/21 
998 |b dalo2205 
856 4 0 |u https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.3 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/257076  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr