Muznost i dijelovi krivulje protoka mlijeka krava Jersey pasmine

Cilj rada bio je prikazati neka od osnovnih muznih svojstava te izgled krivulje protoka mlijeka i njezinih sastavnih dijelova kod krava Jersey pasmine. Prosječno trajanje glavne i cijele mužnje iznosilo je 5,99 odnosno 10,13 minuta. Prosječni protok mlijeka iznosio je 2,01, a maksimalni protok mlije...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001128846/Details
Matična publikacija: Krmiva (Online)
62 (2020), 1 ; str. 31-37
Glavni autori: Bobić, Tina (Author), Mijić, Pero, agronom, Galinec, Zvonimir, Gregić, Maja, Baban, Mirjana, Mišević, Dijana, Gantner, Vesna
Vrsta građe: e-članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.33128/k.62.1.4
Hrčak
LEADER 03663naa a22004334i 4500
001 NSK01001128846
003 HR-ZaNSK
005 20220222153918.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 220221s2021 ci d |o |0|| ||hrv
024 7 |2 doi  |a 10.33128/k.62.1.4 
035 |a (HR-ZaNSK)001128846 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 636/639  |2 2011 
100 1 |a Bobić, Tina  |4 aut 
245 1 0 |a Muznost i dijelovi krivulje protoka mlijeka krava Jersey pasmine  |h [Elektronička građa] =  |b Milkability and the parts of the milk flow curve of the Jersey cattle breed /  |c Tina Bobić, Pero Mijić, Zvonimir Galinec, Maja Gregić, Mirjana Baban, Dijana Mišević, Vesna Gantner. 
246 3 1 |a Milkability and the parts of the milk flow curve of the Jersey cattle breed 
300 |b Graf. prikazi. 
504 |a Bibliografija: 23 jed. 
504 |a Sažetak ; Summary. 
520 |a Cilj rada bio je prikazati neka od osnovnih muznih svojstava te izgled krivulje protoka mlijeka i njezinih sastavnih dijelova kod krava Jersey pasmine. Prosječno trajanje glavne i cijele mužnje iznosilo je 5,99 odnosno 10,13 minuta. Prosječni protok mlijeka iznosio je 2,01, a maksimalni protok mlijeka 3,09 kg/min. Utvrđeno je nešto duže trajanje uzlazne i silazne faze u odnosu na plato fazu krivulje protoka mlijeka. Zabilježena je nešto veća zastupljenost poželjnih krivulja protoka mlijeka koje su dobar indikator zdravlja vimena. Krave s poželjnijim krivuljama mlijeka imale su veću ukupnu količinu pomuženog mlijeka, te veću količinu mlijeka u prvoj, drugoj i trećoj minuti mužnje. Nadalje, utvrđeno je da su krave imale relativno brzo otpuštanje mlijeka, te su unutar jedne minute postizale protok mlijeka od 0,5 kg/min neovisno o izgledu krivulje protoka mlijeka. Nužna su daljnja istraživanja na većem broju grla kako bi se dobili što kvalitetniji zaključci o muznosti krava Jersey pasmine. 
520 |a The aim of the study was to show some of the basic milking properties and the appearance of the milk flow curve and its components in Jersey cows. The average duration of the main and the whole milking was 5.99 and 10.13minutes, respectively. The average milk flow was 2.01 and the maximum milk flow was 3.09 kg / min. A slightly longer duration of the ascending and descending phases compared to the plateau phase of the milk flow curve was found. A slightly higher prevalence of desirable milk flow curves was recorded, the presence of which is a good indicator of udder health status. Cows with more desirable milk curves had a higher total amount of milk, and a higher amount of milk in the first, second and third minutes of milking. Furthermore, it was found that cows had a relatively fast milk ejection, and within one minute achieved a milk flow of 0.5 kg / min regardless of the appearance of the milk flow curve. Further research is needed on a larger number of animals in order to obtain the best possible conclusions about the milking of Jersey cows. 
653 0 |a Muzne krave  |a Jersey pasmina  |a Muznost  |a Protok mlijeka 
700 1 |a Mijić, Pero,  |c agronom  |4 aut 
700 1 |a Galinec, Zvonimir  |4 aut 
700 1 |a Gregić, Maja  |4 aut 
700 1 |a Baban, Mirjana  |4 aut 
700 1 |a Mišević, Dijana  |4 aut 
700 1 |a Gantner, Vesna  |4 aut 
773 0 |t Krmiva (Online)  |x 1848-901X  |g 62 (2020), 1 ; str. 31-37  |w nsk.(HR-ZaNSK)000838442 
981 |b Be2021  |b B01/21 
998 |b tino2202 
856 4 0 |u https://doi.org/10.33128/k.62.1.4 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/259447  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr