Garden plants and butter knives

Compounds are a frequent occurrence in the English language, but the way in which speakers, both native and non-native, process compounds is still a topic of discussion. Two factors have an influence on the recog-nition speed of compounds – lexical priming and relation priming. The former refers to...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01001069082/Details
Matična publikacija: Jezikoslovlje (Online)
20 (2019), 3 ; str. 497-530
Glavni autori: Malenica, Frane (Author), Žinić, Lucija
Vrsta građe: e-članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: https://doi.org/10.29162/jez.2019.18
Hrčak
LEADER 03824naa a22003974i 4500
001 NSK01001069082
003 HR-ZaNSK
005 20200717123519.0
006 m d
007 cr||||||||||||
008 200710s2019 ci d |o |0|| ||eng
024 7 |2 doi  |a 10.29162/jez.2019.18 
035 |a (HR-ZaNSK)001069082 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b eng  |b hrv 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 1 |a 81  |2 2011 
080 1 |a 811.111  |2 2011 
100 1 |a Malenica, Frane  |4 aut 
245 1 0 |a Garden plants and butter knives  |h [Elektronička građa] :  |b the effects of lexical and relation priming on nominal compound processing by native and non-native speakers of English /  |c Frane Malenica, Lucija Žinić. 
300 |b Graf. prikazi. 
500 |a Bilješke uz tekst. 
504 |a Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 523-527. 
504 |a Summary ; Sažetak. 
505 8 |a Sadrži i: priloge na str. 528-530. 
520 |a Compounds are a frequent occurrence in the English language, but the way in which speakers, both native and non-native, process compounds is still a topic of discussion. Two factors have an influence on the recog-nition speed of compounds – lexical priming and relation priming. The former refers to faster recognition if a target and a prime compound share a common lexeme, while the latter refers to the inner relationships be-tween modifiers and heads within a compound. The study conducted by Gagné & Spalding (2004) shows a significant effect of relation priming on recognition of familiar compounds, while De Cat et al. (2015) report that highly proficient non-native participants use similar strategies for processing compounds as native speakers. The aim of this paper is to rep-licate these results by using sense-nonsense tasks with familiar com-pounds and native and highly proficient non-native participants to exam-ine the effects of lexical and relation priming in these two groups. We hypothesize that the native speakers should provide faster reaction times and higher accuracy rates but that both groups would display similar fa-cilitation effects with different types of primes, which the results of the study confirm. 
520 |a Složenice su česta pojava u engleskom jeziku ali način na koji ih izvorni i neizvorni govornici procesiraju još je predmet lingvističkih rasprava. Dvije vrste čimbenika imaju utjecaj na brzinu prepoznavanja složenica – leksičko usmjeravanje i odnosno usmjeravanje. Prva se vrsta čimbenika ogleda u višoj brzini prepoznavanja u slučajevima kad ciljana i usmjerivačka složenica sadrže zajednički leksem, dok druga vrsta označava podudarnost značenjskog odnosa između modifikatora i glave složenice. Istraživanje koje su proveli Gagné & Spalding (2004) pokazalo je statistički značajan pozitivan utjecaj odnosnog usmjeravanja na prepoznavanje postojećih složenica, a De Cat i suradnici (2015) navode kako pri procesiranju složenica neizvorni govornici s visokom razinom jezične kompetencije koriste slične strategije kao i izvorni govornici. Cilj je ovog istraživanja replicirati ove rezultate korištenjem zadatka procjene smislenosti postojećih složenica na skupini izvornih i neizvornih govornika, kako bi se dodatno istražili učinci leksičkog i odnosnog usmjeravanja kod ovih dviju skupina ispitanika. 
653 0 |a Složenice  |a Leksičko usmjeravanje  |a Imenske složenice  |a Izvorni govornici  |a Neizvorni govornici 
700 1 |a Žinić, Lucija  |4 aut 
773 0 |t Jezikoslovlje (Online)  |x 1848-9001  |g 20 (2019), 3 ; str. 497-530  |w nsk.(HR-ZaNSK)000838355 
981 |b Be2019  |b B04/19 
998 |b tino2007 
856 4 0 |u https://doi.org/10.29162/jez.2019.18 
856 4 0 |u https://hrcak.srce.hr/231462  |y Hrčak 
856 4 1 |y Digitalna.nsk.hr