Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima

Ultrazvuk je kao i zvuk mehanička vibracija u krutom ili tekućem mediju, a obuhvaća frekvencije veće od 20 kHz. Djelovanje ultrazvuka koristi se u različitim industrijama, a značajno mjesto zauzima i u prehrambenoj tehnologiji, i to kao analitička metoda, a u zadnje vrijeme sve više i kao nova tehni...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000759387/Details
Matična publikacija: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam
4 (2009), 1/2 ; str. 18-22
Glavni autor: Brnčić, Mladen (-)
Ostali autori: Markučič, Damir (-), Omelić, Miroslav, Tripalo, Branko, Ježek, Damir
Vrsta građe: Članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam
LEADER 01865caa a2200337 i 4500
001 NSK01000759387
003 HR-ZaNSK
005 20130214124032.0
007 ta
008 110222s2009 ci | |||| ||hrv
035 |a (HR-ZaNSK)000759387 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 664  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Brnčić, Mladen 
245 1 0 |a Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima /  |c Mladen Brnčić, Damir Markučič, Miroslav Omelić, Branko Tripalo, Damir Ježek. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 17 jed. 
504 |a Summary 
520 |a Ultrazvuk je kao i zvuk mehanička vibracija u krutom ili tekućem mediju, a obuhvaća frekvencije veće od 20 kHz. Djelovanje ultrazvuka koristi se u različitim industrijama, a značajno mjesto zauzima i u prehrambenoj tehnologiji, i to kao analitička metoda, a u zadnje vrijeme sve više i kao nova tehnika obrade koja u velikoj mjeri utječe na fizikalno-kemijska svojstva hrane. Primjena ultrazvuka niskog intenziteta se odnosi na nerazorno ispitivanje određenih svojstava sastojaka hrane, ali i gotovih prehrambenih proizvoda kao što su struktura, protok, debljina, kemijski sastav, veličina čestica ili prisustvo stranih tijela. 
653 0 |a Ultrazvuk niskog intenziteta  |a Prehrambeni sustavi  |a Strano tijelo 
700 1 |a Markučič, Damir 
700 1 |a Omelić, Miroslav 
700 1 |a Tripalo, Branko 
700 1 |a Ježek, Damir 
773 0 |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam  |x 1847-3423  |g 4 (2009), 1/2 ; str. 18-22 
981 |b B15/09  |p CRO 
998 |a aneo110222  |c vol1o1130214 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/hcptbn  |y Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam