Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima
Ultrazvuk je kao i zvuk mehanička vibracija u krutom ili tekućem mediju, a obuhvaća frekvencije veće od 20 kHz. Djelovanje ultrazvuka koristi se u različitim industrijama, a značajno mjesto zauzima i u prehrambenoj tehnologiji, i to kao analitička metoda, a u zadnje vrijeme sve više i kao nova tehni...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000759387/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 4 (2009), 1/2 ; str. 18-22 |
Glavni autor: | Brnčić, Mladen (-) |
Ostali autori: | Markučič, Damir (-), Omelić, Miroslav, Tripalo, Branko, Ježek, Damir |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam |
LEADER | 01865caa a2200337 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000759387 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20130214124032.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 110222s2009 ci | |||| ||hrv | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000759387 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 664 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Brnčić, Mladen | |
245 | 1 | 0 | |a Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima / |c Mladen Brnčić, Damir Markučič, Miroslav Omelić, Branko Tripalo, Damir Ježek. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 17 jed. | ||
504 | |a Summary | ||
520 | |a Ultrazvuk je kao i zvuk mehanička vibracija u krutom ili tekućem mediju, a obuhvaća frekvencije veće od 20 kHz. Djelovanje ultrazvuka koristi se u različitim industrijama, a značajno mjesto zauzima i u prehrambenoj tehnologiji, i to kao analitička metoda, a u zadnje vrijeme sve više i kao nova tehnika obrade koja u velikoj mjeri utječe na fizikalno-kemijska svojstva hrane. Primjena ultrazvuka niskog intenziteta se odnosi na nerazorno ispitivanje određenih svojstava sastojaka hrane, ali i gotovih prehrambenih proizvoda kao što su struktura, protok, debljina, kemijski sastav, veličina čestica ili prisustvo stranih tijela. | ||
653 | 0 | |a Ultrazvuk niskog intenziteta |a Prehrambeni sustavi |a Strano tijelo | |
700 | 1 | |a Markučič, Damir | |
700 | 1 | |a Omelić, Miroslav | |
700 | 1 | |a Tripalo, Branko | |
700 | 1 | |a Ježek, Damir | |
773 | 0 | |t Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam |x 1847-3423 |g 4 (2009), 1/2 ; str. 18-22 | |
981 | |b B15/09 |p CRO | ||
998 | |a aneo110222 |c vol1o1130214 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/hcptbn |y Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam |