Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre

Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44,5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica poslu...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000747340/Details
Matična publikacija: Sociologija i prostor
47 (2009), 1(183) ; str. 57-68
Glavni autor: Ružić, Pavlo (-)
Ostali autori: Dropulić Ružić, Marinela (-)
Vrsta građe: Članak
Jezik: hrv
Predmet:
Online pristup: Sociologija i prostor
LEADER 02186caa a2200313 i 4500
001 NSK01000747340
003 HR-ZaNSK
005 20160520131130.0
007 ta
008 101102s2009 ci ||| ||hrv
035 |a (HR-ZaNSK)000747340 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a hrv  |b eng 
042 |a croatica 
044 |a ci  |c hr 
080 |a 338.48  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Ružić, Pavlo 
245 1 0 |a Uloga tradicijske prehrane u gastronomskoj ponudi ruralne Istre /  |c Pavlo Ružić, Marinela Dropulić. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 18 jed 
504 |a Abstract 
520 |a Hrana je važan činitelj turističke ponude, što potvrđuje i činjenica da je od hrane i pića u Istri ostvareno preko 569 milijuna eura ili 44,5% od ukupne turističke potrošnje. U ruralnoj Istri posluje 626 različitih objekata prehrane s ukupno 62.600 stolica, od toga 90 objekata s 10.000 stolica posluje u agroturizmu. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju kako za kreiranje ponude hrane treba uzimati u obzir brojne činitelje kako bi se postigla potrebna svojstva hrane i kako bi bila funkcionalna – vegetarijanska, ekološka, tradicionalna, bez konzervansa, bez GMO primjesa, da ima dobar utjecaj na metabolizam, da brine o kalciju, da je etički pripremljena, da je pripremljena po slow-food1 (polagana priprema) i show-cookingu (pripremljena pred gostima). Autori u radu istražuju pretpostavke kojima žele razriješiti sljedeće dileme: može li se tradicijskom prehranom doprinijeti sastavljanju zdravoga obroka, odnosno je li, i u kolikoj mjeri, tradicijska prehrana zastupljena u gastronomskoj ponudi ruralne Istre? Nadalje, istraženo je jesu li objekti prehrane i ponuda u njima preferirani od turista koji posjećuju istarsku turističku destinaciju 
653 0 |a Agroturizam  |a Ruralni turizam  |a Tradicijska prehrana  |a Gastronomska ponuda 
653 5 |a Hrvatska  |a Istra 
700 1 |a Dropulić Ružić, Marinela 
773 0 |t Sociologija i prostor  |x 1846-5226  |g 47 (2009), 1(183) ; str. 57-68 
981 |b B10/09  |p CRO 
998 |a dalo101102  |c zvdo120425 
856 4 2 |u http://hrcak.srce.hr/sociologija-i-prostor  |y Sociologija i prostor