Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na kemijski sastav i kvalitetu fermentacije silaže
Cilj ovih istraživanja bio je utvrditi promjene kemijskog sastava i kvalitete fermentacije silaža travno-djetelinskih smjesa (TDS) košenih u različitim stadijima fenološke zrelosti. TDS je spremljena u tri različite faze fenološkog razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne tra...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000742168/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Mljekarstvo 59 (2009), 1 ; str. 49-55 |
Glavni autor: | Knežević, Mladen, agronom (-) |
Ostali autori: | Vranić, Marina (-), Pečurlija, Goran, Kutnjak, Hrvoje, Matić, Ivana, inženjerka agronomije, Teskera, Marija |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
Predmet: | |
Online pristup: |
Mljekarstvo |
LEADER | 01807caa a2200349 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000742168 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120828100537.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 100527s2009 ci ||| ||hrv | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000742168 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a hrv |b eng | |
042 | |a croatica | ||
044 | |a ci |c hr | ||
080 | |a 631/635 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Knežević, Mladen, |c agronom | |
245 | 1 | 0 | |a Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na kemijski sastav i kvalitetu fermentacije silaže / |c Mladen Knežević, Marina Vranić, Goran Perčulija, Hrvoje Kutnjak, Ivana Matić, Marija Teskera. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 33 jed | ||
504 | |a Summary | ||
520 | |a Cilj ovih istraživanja bio je utvrditi promjene kemijskog sastava i kvalitete fermentacije silaža travno-djetelinskih smjesa (TDS) košenih u različitim stadijima fenološke zrelosti. TDS je spremljena u tri različite faze fenološkog razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini: kasno vlatanje (TS1), metličanje (TS2) i cvatnja (TS3). Klasičnim kemijskim metodama analizirano je po 16 uzoraka travne silaže svakog roka košnje travne mase. Udio suhe tvari (ST) TS1, TS2 i TS3 iznosio je 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a sirovih proteina (SP) 119,6; 98, i 90,3 g kg-1 ST respektivno | ||
653 | 0 | |a Silaža travno-djetelinske smjese | |
700 | 1 | |a Vranić, Marina | |
700 | 1 | |a Pečurlija, Goran | |
700 | 1 | |a Kutnjak, Hrvoje | |
700 | 1 | |a Matić, Ivana, |c inženjerka agronomije | |
700 | 1 | |a Teskera, Marija | |
773 | 0 | |t Mljekarstvo |x 0026-704X |g 59 (2009), 1 ; str. 49-55 | |
981 | |b B07/09 |p CRO | ||
998 | |a dalo100831 |c đluo120828 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://hrcak.srce.hr/mljekarstvo |y Mljekarstvo |