Starch depolymerization with diluted phosphoric acid and application of the hydrolysate in astaxanthin fermentation

Sažetak: Razvijen je inovativni postupak hidrolize škroba manioke pomoću razrijeđene 0,1 %- tne fosforne kiseline pri 160 °C. Taj je postupak prikladan za zemlje u razvoju gdje je cijena enzima ograničavajući faktor, a klorovodična kiselina jedini katalizator koji se primjenjuje pri hidrolizi škroba...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716823/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 3 ; str. 305-310
Glavni autor: Fontana, Jose Domingos (-)
Ostali autori: Mitchell, David Alexander (-), Molina, Oscar E., Gaitan, Anabella, Bonfim, Tania M. B., Adelmann, Juliana, Grzybowski, Adelia, Passos, Mauricio
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02376caa a2200361 ir4500
001 NSK01000716823
003 HR-ZaNSK
005 20120910114245.0
007 ta
008 091021s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719394 
035 |a (HR-ZaNSK)000716823 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 66  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Fontana, Jose Domingos 
245 1 0 |a Starch depolymerization with diluted phosphoric acid and application of the hydrolysate in astaxanthin fermentation /  |c José Domingos Fontana, David Alexander Mitchell, Oscar E. Molina, Anabella Gaitan, Tânia M.B. Bonfim, Juliana Adelmann, Adelia Grzybowski and Maurício Passos. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 16 jed 
520 8 |a Sažetak: Razvijen je inovativni postupak hidrolize škroba manioke pomoću razrijeđene 0,1 %- tne fosforne kiseline pri 160 °C. Taj je postupak prikladan za zemlje u razvoju gdje je cijena enzima ograničavajući faktor, a klorovodična kiselina jedini katalizator koji se primjenjuje pri hidrolizi škroba. Primjenom fosforne kiseline nastaje manje nusprodukta hidroksimetilfurfurala nego s klorovodičnom kiselinom. Pri skoro svim uvjetima hidrolize glavni je produkt glukoza, iako nastaju i maltosaharidi stupnja polimerizacije od 2 do 7, ovisno o uvjetima hidrolize. Neutralizacijom kiseline vodenom otopinom amonijaka dobiven je hidrolizat koji može služiti kao izvor ugljika (slobodni šečeri), fosfora (fosfati) i dušika (amonijak) za razne primjene. U radu je navedena mogućnost uporabe hidrolizata kao podloge za uzgoj crvenoga kvasca Xanthophyllomyces dendrorhous pri proizvodnji astaksantina. Otpadne vode od proizvodnje škroba manioke, koje inače zagađuju okoliš, prikladan su izvor dušika u tom postupku 
653 0 |a Škrob  |a Manioka  |a Hidroliza  |a Fosforna kiselina 
700 1 |a Mitchell, David Alexander 
700 1 |a Molina, Oscar E. 
700 1 |a Gaitan, Anabella 
700 1 |a Bonfim, Tania M. B. 
700 1 |a Adelmann, Juliana 
700 1 |a Grzybowski, Adelia 
700 1 |a Passos, Mauricio 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 3 ; str. 305-310  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091021  |c vol2o120910 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology