Fruit quality of new early ripening strawberry cultivars in Croatia

Sažetak: Pokus je obuhvatio sedam kultivara (Clerry, Maya, Alba, Miss, Camarosa, Queen;;Elisa, Elsanta), a plodovi su ubrani u isto vrijeme na početku sezone berbe jagoda. Određivani;;su ovi parametri kakvoće: suha tvar, topljiva suha tvar (TSS), pH, ukupna kiselost (UK),;;TSS/UK, vitamin C, ukupni...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716783/Details
Matična publikacija: Food technology and biotechnology
46 (2008), 3 ; str. 292-298
Glavni autor: Voća, Sandra (-)
Ostali autori: Dobričević, Nadica (-), Dragović-Uzelac, Verica, Duralija, Boris, Družić Orlić, Jasmina, Čmelik, Zlatko, Skendrović Babojelić, Martina
Vrsta građe: Članak
Jezik: eng
Predmet:
Online pristup: Food technology and biotechnology
LEADER 02443caa a2200349 ir4500
001 NSK01000716783
003 HR-ZaNSK
005 20120910113723.0
007 ta
008 091021s2008 ci ||| ||eng
035 |9 (HR-ZaNSK)719353 
035 |a (HR-ZaNSK)000716783 
040 |a HR-ZaNSK  |b hrv  |c HR-ZaNSK  |e ppiak 
041 0 |a eng  |b hrv 
042 |a croatica 
080 |a 664  |2 MRF 1998. 
100 1 |a Voća, Sandra 
245 1 0 |a Fruit quality of new early ripening strawberry cultivars in Croatia /  |c Sandra Voća, Nadica Dobričević, Verica Dragović-Uzelac, Boris Duralija, Jasmina Družić, Zlatko Čmelik and Martina Skendrović Babojelić. 
300 |b Ilustr. 
504 |a Bibliografija: 30 jed 
520 8 |a Sažetak: Pokus je obuhvatio sedam kultivara (Clerry, Maya, Alba, Miss, Camarosa, Queen;;Elisa, Elsanta), a plodovi su ubrani u isto vrijeme na početku sezone berbe jagoda. Određivani;;su ovi parametri kakvoće: suha tvar, topljiva suha tvar (TSS), pH, ukupna kiselost (UK),;;TSS/UK, vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi,;;antioksidativni kapacitet, reducirajući šečeri, te boja ubranih plodova. Uočene su;;signifikantne razlike u osnovnim kemijskim parametrima istraživanih kultivara. Sorta Elsanta;;imala je statistički opravdano najveći udjel suhe tvari, TSS, omjera TSS/UK, vitamina C,;;ukupnih fenola, neflavonoida, te antioksidativni kapacitet. Najranije dozrele sorte koje su;;obuhvaćene istraživanjem (Alba i Miss) imale su najmanje ukupne suhe tvari, topljive suhe;;tvari, ukupnih fenola i neflavonoida, te najmanju količinu reducirajućih šečera i saharoze.;;Udjel antocijana bio je najveći u kultivarima Camarosa, Miss i Maya, a oni su imali i;;najintenzivniju boju plodova. Iako su vrijednosti parametara kakvoće najranijih sorata bile;;nešto niže nego vrijednosti sorte Elsanta, njihova je kakvoća bila zadovoljavajuća 
653 0 |a Jagoda  |a Vitamin C  |a Polifenoli  |a Kakvoća ploda 
700 1 |a Dobričević, Nadica 
700 1 |a Dragović-Uzelac, Verica 
700 1 |a Duralija, Boris 
700 1 |a Družić Orlić, Jasmina 
700 1 |a Čmelik, Zlatko 
700 1 |a Skendrović Babojelić, Martina 
773 0 |t Food technology and biotechnology  |x 1330-9862  |g 46 (2008), 3 ; str. 292-298  |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 
981 |b B09/08  |p CRO 
998 |a luko091021  |c vol2o120910 
856 4 2 |u http://www.ftb.com.hr/  |y Food technology and biotechnology