Fruit quality of new early ripening strawberry cultivars in Croatia
Sažetak: Pokus je obuhvatio sedam kultivara (Clerry, Maya, Alba, Miss, Camarosa, Queen;;Elisa, Elsanta), a plodovi su ubrani u isto vrijeme na početku sezone berbe jagoda. Određivani;;su ovi parametri kakvoće: suha tvar, topljiva suha tvar (TSS), pH, ukupna kiselost (UK),;;TSS/UK, vitamin C, ukupni...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/nsk.NSK01000716783/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Food technology and biotechnology 46 (2008), 3 ; str. 292-298 |
Glavni autor: | Voća, Sandra (-) |
Ostali autori: | Dobričević, Nadica (-), Dragović-Uzelac, Verica, Duralija, Boris, Družić Orlić, Jasmina, Čmelik, Zlatko, Skendrović Babojelić, Martina |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | eng |
Predmet: | |
Online pristup: |
Food technology and biotechnology |
LEADER | 02443caa a2200349 ir4500 | ||
---|---|---|---|
001 | NSK01000716783 | ||
003 | HR-ZaNSK | ||
005 | 20120910113723.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 091021s2008 ci ||| ||eng | ||
035 | |9 (HR-ZaNSK)719353 | ||
035 | |a (HR-ZaNSK)000716783 | ||
040 | |a HR-ZaNSK |b hrv |c HR-ZaNSK |e ppiak | ||
041 | 0 | |a eng |b hrv | |
042 | |a croatica | ||
080 | |a 664 |2 MRF 1998. | ||
100 | 1 | |a Voća, Sandra | |
245 | 1 | 0 | |a Fruit quality of new early ripening strawberry cultivars in Croatia / |c Sandra Voća, Nadica Dobričević, Verica Dragović-Uzelac, Boris Duralija, Jasmina Družić, Zlatko Čmelik and Martina Skendrović Babojelić. |
300 | |b Ilustr. | ||
504 | |a Bibliografija: 30 jed | ||
520 | 8 | |a Sažetak: Pokus je obuhvatio sedam kultivara (Clerry, Maya, Alba, Miss, Camarosa, Queen;;Elisa, Elsanta), a plodovi su ubrani u isto vrijeme na početku sezone berbe jagoda. Određivani;;su ovi parametri kakvoće: suha tvar, topljiva suha tvar (TSS), pH, ukupna kiselost (UK),;;TSS/UK, vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi,;;antioksidativni kapacitet, reducirajući šečeri, te boja ubranih plodova. Uočene su;;signifikantne razlike u osnovnim kemijskim parametrima istraživanih kultivara. Sorta Elsanta;;imala je statistički opravdano najveći udjel suhe tvari, TSS, omjera TSS/UK, vitamina C,;;ukupnih fenola, neflavonoida, te antioksidativni kapacitet. Najranije dozrele sorte koje su;;obuhvaćene istraživanjem (Alba i Miss) imale su najmanje ukupne suhe tvari, topljive suhe;;tvari, ukupnih fenola i neflavonoida, te najmanju količinu reducirajućih šečera i saharoze.;;Udjel antocijana bio je najveći u kultivarima Camarosa, Miss i Maya, a oni su imali i;;najintenzivniju boju plodova. Iako su vrijednosti parametara kakvoće najranijih sorata bile;;nešto niže nego vrijednosti sorte Elsanta, njihova je kakvoća bila zadovoljavajuća | |
653 | 0 | |a Jagoda |a Vitamin C |a Polifenoli |a Kakvoća ploda | |
700 | 1 | |a Dobričević, Nadica | |
700 | 1 | |a Dragović-Uzelac, Verica | |
700 | 1 | |a Duralija, Boris | |
700 | 1 | |a Družić Orlić, Jasmina | |
700 | 1 | |a Čmelik, Zlatko | |
700 | 1 | |a Skendrović Babojelić, Martina | |
773 | 0 | |t Food technology and biotechnology |x 1330-9862 |g 46 (2008), 3 ; str. 292-298 |w nsk.(HR-ZaNSK)000174173 | |
981 | |b B09/08 |p CRO | ||
998 | |a luko091021 |c vol2o120910 | ||
856 | 4 | 2 | |u http://www.ftb.com.hr/ |y Food technology and biotechnology |