„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto?

Članak je posvećen analizi kratke priče Evgenija Popova „ Kako su pojeli pijetla“ , točnije rečeno, otkrivanju značenja koje u tom tekstu ima pijetao kao svečano novogodišnje jelo. Po uzoru na kulinarske binarne opozicije pomoću kojih je Claude Lévi- Strauss opisao prehrambene običaje raznih europsk...

Full description

Permalink: http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/ffzg.KOHA-OAI-FFZG:307860/Details
Matična publikacija: Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
10-12 (2008), str. 1211-1230
Glavni autor: Benčić, Živa (-)
Vrsta građe: Članak
Jezik: hrv
LEADER 02025naa a2200241uu 4500
008 131105s2008 xx hrv|d
022 |a 0015-8445 
035 |a (CROSBI)401145 
040 |a HR-ZaFF  |b hrv  |c HR-ZaFF  |e ppiak 
100 1 |9 944  |a Benčić, Živa 
245 1 0 |a „ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto? /  |c Benčić, Živa. 
246 3 |i Naslov na engleskom:  |a “ How the Rooster Was Eaten” (by E. Popov) and Why? 
300 |a 1211-1230  |f str. 
363 |a 10-12  |i 2008 
520 |a Članak je posvećen analizi kratke priče Evgenija Popova „ Kako su pojeli pijetla“ , točnije rečeno, otkrivanju značenja koje u tom tekstu ima pijetao kao svečano novogodišnje jelo. Po uzoru na kulinarske binarne opozicije pomoću kojih je Claude Lévi- Strauss opisao prehrambene običaje raznih europskih i neeuropskih naroda autorica članka temeljnu fabularnu koliziju Popovljeve priče svodi na dihotomiju između hrane biljnoga i hrane životinjskoga podrijetla, konkretno, na opreku između sirotinjske bezmesne juhe i pijetla kao dviju suprotnih varijanti novogodišnje gozbe. U članku se nastoji osvijetliti i jedan dublji, a danas pomalo zaboravljeni sloj značenja koje pijetao ima u opoziciji prema bezmesnoj juhi: u priči Evgenija Popova pijetao, naime, nije tek profano-gurmanska nego i ritualno-žrtvena hrana koja se priprema samo za praznik kao zalog za bolju budućnost, tj. kao simbolička razmjena za buduću dobrobit i sreću prinositelja žrtve. 
536 |a Projekt MZOS  |f 130-1301070-1057 
546 |a HRV 
690 |a 6.03 
693 |a Evgenij Popov, novogodišnja gozba, profano-gurmanski i ritualno-žrtveni aspekti pijetla kao hrane  |l hrv  |2 crosbi 
693 |a Evgenij Popov, New-Year feast, profane-gourmet and ritually sacrificial aspects of rooster as a food  |l eng  |2 crosbi 
773 0 |t Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  |x 0015-8445  |g 10-12 (2008), str. 1211-1230 
942 |c CLA  |t 1.01  |u 2  |z Znanstveni - clanak 
999 |c 307860  |d 307858