„ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto?
Članak je posvećen analizi kratke priče Evgenija Popova „ Kako su pojeli pijetla“ , točnije rečeno, otkrivanju značenja koje u tom tekstu ima pijetao kao svečano novogodišnje jelo. Po uzoru na kulinarske binarne opozicije pomoću kojih je Claude Lévi- Strauss opisao prehrambene običaje raznih europsk...
Permalink: | http://skupnikatalog.nsk.hr/Record/ffzg.KOHA-OAI-FFZG:307860/Details |
---|---|
Matična publikacija: |
Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 10-12 (2008), str. 1211-1230 |
Glavni autor: | Benčić, Živa (-) |
Vrsta građe: | Članak |
Jezik: | hrv |
LEADER | 02025naa a2200241uu 4500 | ||
---|---|---|---|
008 | 131105s2008 xx hrv|d | ||
022 | |a 0015-8445 | ||
035 | |a (CROSBI)401145 | ||
040 | |a HR-ZaFF |b hrv |c HR-ZaFF |e ppiak | ||
100 | 1 | |9 944 |a Benčić, Živa | |
245 | 1 | 0 | |a „ Kako su pojeli pijetla“ (E. Popov) i zašto? / |c Benčić, Živa. |
246 | 3 | |i Naslov na engleskom: |a “ How the Rooster Was Eaten” (by E. Popov) and Why? | |
300 | |a 1211-1230 |f str. | ||
363 | |a 10-12 |i 2008 | ||
520 | |a Članak je posvećen analizi kratke priče Evgenija Popova „ Kako su pojeli pijetla“ , točnije rečeno, otkrivanju značenja koje u tom tekstu ima pijetao kao svečano novogodišnje jelo. Po uzoru na kulinarske binarne opozicije pomoću kojih je Claude Lévi- Strauss opisao prehrambene običaje raznih europskih i neeuropskih naroda autorica članka temeljnu fabularnu koliziju Popovljeve priče svodi na dihotomiju između hrane biljnoga i hrane životinjskoga podrijetla, konkretno, na opreku između sirotinjske bezmesne juhe i pijetla kao dviju suprotnih varijanti novogodišnje gozbe. U članku se nastoji osvijetliti i jedan dublji, a danas pomalo zaboravljeni sloj značenja koje pijetao ima u opoziciji prema bezmesnoj juhi: u priči Evgenija Popova pijetao, naime, nije tek profano-gurmanska nego i ritualno-žrtvena hrana koja se priprema samo za praznik kao zalog za bolju budućnost, tj. kao simbolička razmjena za buduću dobrobit i sreću prinositelja žrtve. | ||
536 | |a Projekt MZOS |f 130-1301070-1057 | ||
546 | |a HRV | ||
690 | |a 6.03 | ||
693 | |a Evgenij Popov, novogodišnja gozba, profano-gurmanski i ritualno-žrtveni aspekti pijetla kao hrane |l hrv |2 crosbi | ||
693 | |a Evgenij Popov, New-Year feast, profane-gourmet and ritually sacrificial aspects of rooster as a food |l eng |2 crosbi | ||
773 | 0 | |t Forum : mjesečnik Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti |x 0015-8445 |g 10-12 (2008), str. 1211-1230 | |
942 | |c CLA |t 1.01 |u 2 |z Znanstveni - clanak | ||
999 | |c 307860 |d 307858 |