Zbornik radova Simpozija o fundamentalnim istraživanjima : održanog 14. i 15. prosinca 1995. - Tadić, Dubravko (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 1997)
Sadržaj: 1. Uvod (Dubravko Tadić) ; 2. Stanje i tendencije filozofskih istraživanja u Hrvatskoj (Pavao Barišić) ; 3. Matematička analiza kompozitnih i tankih struktura (Zvonimir Tutek) ; 4. Teorija grupa u matematici i prirodnim znanostima (Mirko Primc) ; 5. Teorija književnosti na presjecištu estetike, retorike, semiotike i teorije komunikacije (Ante Stamać) ; 6. Povijest književnosti (Viktor Žmegač) ; 7. Razvoj galaksija zadnjih deset milijardi godina (Dragutin Rakoš) ; 8. Hrvatski jeziku u svijetu (Radoslav Katičić) ; 9. Fundamentalna fizika čvrstog stanja i tehnološka primjena (Boran Leontić) ; 10. Fizikalna slika svijet (Branko Guberina) ; 11. Stanje i tendencije u suvremenoj historiografiji (Mirjana Gross) ; 12. Prevladavanje tradicionalne historiografije (Neven Budak) ; 13. Suvremena anorganska, strukturna i teorijska kemija u Hrvatskoj (Nenad Trinajstić et al..) ; 14. Edukacija i istraživanja u organskoj kemiji danas (Vitomir Šunjić) ; 15. Stanje u Hrvatskoj arheologiji i mogućnosti razvoja (Nives Majnarić-Pandžić) ; 16. Problemi istraživanja i interpretacije u hrvatskoj povijesti umjetnosti (Radovan Ivančević) ; 17. Genetika - novi pogled na čovječanstvo (Biserka Nagy) ; 18. Genska tehnologija u uzgoju životinja (Ivan Bašić i Zoran Tadić) ; 19. Suvremena sociologija - stanje i tendencije (Josip Obradović) ; 20. Hrvatska etnologija - stanje, s osvrtom na svjetsku znanost (Jasna Čapo Žmegač) ; 21. Regionalna geologija s paleontologijom - u nas i u svijetu (Ivan Gušić i Milan Herak) ; 22. Petrologija i mineralogija - s geokemijom (Vladimir Majer i Stjepan Šćavničar) ; 23. Dostignuaća geofizike u Hrvatskoj (Dragutin Skoko) ; 24. Podaci o znanstvenoj suradnji Hrvatska-SAD (Vladimir Parr et al.) ; 25. O vrednovanju i financiranju znanosti u Hrvatskoj (Vlatko Silobrčić) ; 26. Problemi znanstvenog podmlatka u doba descijentizacije (Josip Županov)