"Gorki okus tkanine" – zagrebačka i jugoslavenska tekstilna industrija 1960-ih u svjetlu odabranih hrvatskih tiskovina "The Bitter Taste of Fabric": The Zagreb and Yugoslav Textile Industry of the 1960s in Light of Selected Croatian Printed Media - Petrović Leš, Tihana; Klobučar, Andrea (2021)
Analitičko-interpretativnom metodom tekstova iz odabranih tiskovina obrađena je zagrebačka i jugoslavenska tekstilna industrija u razdoblju od 1959. do 1971./1972. godine. Zbog opsega i zahtjevnosti teme obuhvaćena je samo proizvodnja tekstila u metraži, koja je činila temelje i bila glavni proizvod tekstilne industrije šezdesetih godina. Suprotno uvriježenome mišljenju da su šezdesete u Jugoslaviji zlatno doba ekonomije, tekstilne industrije, mode i političkih sloboda, autorice upozoravaju na svakodnevne i strukturne probleme tekstilne industrije.
Bibliografija
Summary.
Keywords: tekstilna industrija; Jugoslavija; Zagreb; tiskovine; gospodarska povijest; 1960-e