Obnova katoličkoga tiska u Hrvatskoj 1960-ih The Restoration of the Catholic Press in Croatia in the 1960s - Mikić, Anto; Radalj, Miro (2021)
Oslanjajući se na objavljenu literaturu i neobjavljeno arhivsko gradivo, autori u radu obrađuju fenomen obnove katoličkoga tiska u Hrvatskoj tijekom 1960-ih, ponajprije u kontekstu crkveno-državnih odnosa toga vremena. Proces obnove Katoličke crkve, potaknut Drugim vatikanskom koncilom, s jedne strane te želja jugoslavenskih vlasti da ponovno normaliziraju odnose s Crkvom u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i obnove 1952. jednostrano prekinute diplomatske odnose sa Svetom Stolicom s druge strane otvorili su mogućnost da Crkva u Hrvatskoj obnovi i neke svoje javne/društvene djelatnosti, koje su joj od 1945. bile sustavno uskraćivane, među kojima je istaknuto mjesto zauzelo ponovno pokretanje njezina tiska koji je država 1945. ugušila. Tu je priliku Crkva 1960-ih uspješno iskoristila, a obnovljeni katolički tisak naišao je na velik interes publike te su se u samo nekoliko godina umnožili i broj osnovanih/obnovljenih listova i njihova naklada.
Relying on the published literature and unpublished archival material, the authors of this paper analyse the phenomenon of the restoration of the Catholic press in Croatia in the 1960s, primarily in the context of the Church-state relations of that time. The process of renewing the Catholic Church, prompted by the Second Vatican Council and the desire of the Yugoslav authorities to normalise relations with the Church in the then Yugoslavia on the one hand, and the restoration of the severed diplomatic relations with the Holy See in 1952 on the other, opened the way for the possibility that the Church in Croatia could restore some of its public/social activities, which had been systematically denied since 1945. A prominent place in this process was the restoration of the Catholic press, which had been shut down by the state authorities in 1945. The Church successfully took advantage of this opportunity in the 1960s, and the restored Catholic press was received with great interest in the public. In only a few years, the number of established/restored publications grew, as did their circulations.
Bibliografija
Summary.
Keywords: Katolička crkva; komunističke vlasti; odnosi Sveta Stolica – Jugoslavija; katolički tisak; Glas Koncila