Potres u Đakovštini 1964. godine – stradanje i tijek obnove katedrale svetoga Petra u Đakovu The Earthquake in the Đakovo Region in 1964: The Damaging and Reconstruction of the Cathedral of St Peter in Đakovo - Josipović Batorek, Slađana (2021)
U radu se na temelju dostupnoga arhivskoga gradiva i onodobnoga tiska govori o posljedicama potresa koji je 1964. pogodio Slavoniju i prouzročio veliku materijalnu štetu. U uvodnom dijelu daje se kratki prikaz štete nastale na području kotara Osijek, tj. općine Đakovo, te osnovni podaci o štetama na vjerskim objektima. Središnji dio rada posvećen je analizi posljedica potresa i procesu obnove katedrale svetoga Petra u Đakovu, koja je tek bila započela s popravljanjem oštećenja nastalih još u Drugom svjetskom ratu. Glavnu riječ tijekom obnove imao je Stolni kaptol i u tu svrhu osnovan Odbor za obnovu katedrale, ali i tadašnji biskup Stjepan Bäuerlein, koji je brojnim predstavkama upućenim državnim vlastima nastojao ishoditi novčanu pomoć za potrebe obnove. U tom je smislu cijeli proces obnove katedrale zanimljivo pratiti i u kontekstu odnosa između Katoličke crkve u Jugoslaviji i komunističkih vlasti, koji su šezdesetih godina bili u znaku popuštanja napetosti.
Based on the accessible archival material and contemporaneous press, this paper address the consequences of the earthquake that struck the area of Slavonia in 1964 and caused great material damage. The introductory part offers an overview of the damage in the Osijek District and Đakovo Municipality, and basic data on the damage to religious buildings. The central part of the paper is devoted to the analysis of the consequences of the earthquake and the reconstruction of the Cathedral of St Peter in Đakovo. The efforts to restore the cathedral and repair the damage suffered in World War II had begun not long before the earthquake struck. The reconstruction process was led by the Cathedral Chapter, the then-established Cathedral Reconstruction Committee, and Bishop Stjepan Bäuerlein, who sent numerous petitions to the state authorities, attempting to secure the financial aid necessary for the reconstruction efforts. Through their diligence, work, and contacts with representatives of the government, and with the help of domestic and foreign charity institutions, they made it possible for the reconstruction work on the cathedral to be successfully completed years later. The numerous donations of believers, priests, and bishops from the country and abroad must also be mentioned. They played an important role in enabling the Cathedral in Đakovo to achieve an appearance worthy of one of the most representative sacral buildings of the 19th century.
Bibliografija
Summary.
Keywords: potres; Đakovština; 1964.; Đakovačka i Srijemska biskupija; katedrala svetoga Petra u Đakovu; Odbor za obnovu katedrale; biskup Stjepan Bäuerlein