Kako su odrastale europske generacije? Demografski i socioekonomski događaji povezani s tranzicijom u odraslu dob u Europi European Generations Growing Up : Demographic and Socioeconomic Events That Constitute the Transition to Adulthood in Europe - Čipin, Ivan; Međimurec, Petra (2021)
Koristeći se podatcima za 29 zemalja iz devete runde Europskoga društvenog istraživanja, ovaj rad istražuje međugeneracijske promjene u tranziciji u odraslu dob u Europi. Fokus je na ključnim životnim događajima koji obilježavaju tranziciju u odraslu dob; u radu se odvojeno prema spolu analiziraju međugeneracijske promjene i razlike među europskim regijama u ulasku na tržište rada, napuštanju roditeljskog doma, prvom suživotu s partner(ic)om, sklapanju prvog braka i prvom roditeljstvu. Rezultati pokazuju da se tranzicija u odraslu dob različito odvijala za tihu generaciju (rođene između 1928. i 1945.), baby boomere (rođene između 1946. i 1964.), generaciju X (rođene između 1965. i 1980.) i milenijalce (rođene između 1981. i 1996.), a međugeneracijske promjene u tranziciji u odraslu dob odvijale su se drukčijim intenzitetom u sedam analiziranih europskih regija. Prvo roditeljstvo povezano je s drugim životnim događajima koji obilježavaju tranziciju u odraslu dob, a suživot s partner(ic)om i ulazak u brak pritom se ističu kao najjači prediktori za prvo roditeljstvo. Povezanost drugih životnih događaja u sklopu tranzicije u odraslu dob s prvim roditeljstvom varira među generacijama i među europskim regijama. Nalazi upućuju na važnost socioekonomskih, institucionalnih i normativnih čimbenika u objašnjavanju drukčijih putanja u sklopu tranzicije u odraslu dob. K tome, uključivši u analizu i bivše socijalističke zemlje koje su rijetko bile dio sličnih prijašnjih istraživanja, ovaj rad pridonosi spoznajama o validnosti primijenjenih teorijskih paradigmi o tranziciji mladih u odraslu dob u širem europskom makrokontekstu, a da istodobno ukazuje i na kompleksnost istih u svjetlu njihovih razlika među različitim europskim regijama.
Using data for 29 countries from round 9 of the European Social Survey, this study investigates generational differences in transitioning to adulthood in Europe. We focus on major life events that make up the transition to adulthood; we describe separately by gender how the patterns of entering the labour market, leaving the parental home, entering a first cohabitation, first marriage formation and becoming a parent differ across generations and European regions. The results show that the patterns of transition to adulthood differ between the Silent Generation (born between 1928 and 1945), Baby Boomers (born between 1946 and 1964), Generation X (born between 1965 and 1980) and Millennials (born between 1981 and 1996), and that the cross-generational differences in the transition to adulthood vary across the seven European regions considered. First parenthood is associated with other life events within the transition to adulthood, while cohabitation and marriage are the strongest predictors of having a first child. The relationship between first parenthood and other life events that mark the transition to adulthood varies across generations and European regions. The findings point to the importance of socioeconomic, institutional, and normative factors in explaining the different pathways to adulthood. Furthermore, our inclusion of former socialist countries into the analysis, which was rarely done in previous research, contributes to the understanding of the validity of theoretical paradigms on the transition of youth to adulthood in a wider European macro-context. At the same time, the study also reveals the complexities of these transitions in light of their differences across European regions.
Bibliografija
Summary.
Keywords: tranzicija u odraslu dob, međugeneracijske promjene, komparativna analiza, Europsko društveno istraživanje