Specifics of Sex Life and Methods of Birth Control Among Students at the University of Osijek Osobitosti spolnog života i metode kontracepcije među studentima Sveučilišta u Osijeku - Bosnić, Zvonimir; Vučić, Domagoj; Lozić, Antonio; Volarić, Mile; Trtica Majnarić, Ljiljana (2021)
The aim of this study is to define specifics of sex life and methods of birth control among students at the University of Osijek. Participants were students who study at Josip Juraj Strossmayer University of Osijek. A newly formed questionnaire containing 31 questions was used for this purpose. The study included 549 voluntarily students, 54.3% of students had first sexual experience between 16 and 18 years of age. Most of them were long-term couples, who are managing better with sexual activities then students in short-term relationships, who are more stressed because of their studies. When it comes to the type of contraceptives, 71, 9 % of students used some of birth control methods, and most common is condom (75.9 %). However, 27. 9 % of students believe that natural methods of birth are safe enough. There are no significant differences in age at the time of first sexual activity considering gender, year at university and residency. The biggest reason for not using contraception is long-term relationship in which students do not feel fear of sexually transmitted diseases and pregnancy.
Cilj istraživanja je definirati osobitosti spolnog života i metode kontracepcije studenata Sveučilišta u Osijeku. U istraživanje su uključeni studenti Sveučilišta u Osijeku. Od metoda je korišten novoformirani strukturirani upitnik od 31 pitanja. U istraživanje je uključeno 549 studenata. U 54,3% ispitanika prvi spolni odnos je bio između 16. i 18. godine. Parovi u dugotrajnoj vezi bolje se snalaze po pitanju seksualne aktivnosti, dok su ispitanici u privremenim vezama značajnije više pod stresom studiranja. Kada je riječ o vrsti kontraceptiva, 71, 9 % učenika koristilo je neku od kontracepcijskih metoda, a najčešći je kondom (75,9 %). Studenti koji ne koriste kontracepciju, navode da je za to najvažniji razlog, dugotrajna veza i sigurnost koja je vezana s njom za 50 %, dok mišljenje o sigurnosti prirodnih metoda ima 27,9 % ispitanika. Ispitanici koji su nezadovoljni svojim izgledom, češće ne održavaju seksualne odnose ili ih održavaju rijetko, od onih koji su svojim izgledom zadovoljni. Nema značajnih razlika u početku spolnog odnosa u odnosu na spol, godine studija ili mjesto stanovanja. Najučestalija metoda kontracepcije je kondom zatim tablete. Kao najvažniji razlog nekorištenja kontracepcije, navedena je stalna partnerska veza, tako da ne postoji strah od spolnih bolesti i moguće trudnoće.
Bibliografija
Summary.