Physically Active Breaks in the Teaching Process : Impact on the Pupils" Educational Achievements = Tjelesno aktivni odmori u nastavi : utjecaj na obrazovna postignuća učenika - Holik, Ivan; Kitak, Matea; Petrić, Vilko; Pejić Papak, Petra; Štemberger, Vesna (2021)
The aim of this research is to study the impact of physically active breaks, accompanied by video materials, on the level of pupils" educational achievement and their attitudes toward physically active breaks during the teaching process in the classroom. The research lasted for two months, and the apposite sample consisted of a total of 38 pupils aged 10 to 11. The influence of physically active breaks on the educational achievement was estimated by the percentage of correct answers in the tasks of mathematics, while the Croatian version of the questionnaire Attitudes towards the Physical Activity Scale (APAS) was used for evaluating the attitudes toward physically active breaks with video materials. Differ ences between the initial and final measuring inside the same group were tested by the Student"s dependent sample t-test, while for differences between the experimental and control group the Student"s independent sample t-test was used. The obtained results showed that the ability to solve mathematical tasks in the experimental group has significantly improved when compared to the control one and that physically active breaks have a positive influence on the pupils" attitudes toward physical activity. The implementation of physically active breaks into teaching has an impact on pupils" productivity in the educational process, while at the same time their need for movement is fulfilled.
Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj tjelesno aktivnih odmora uz video materijale, na razinu obrazovnih postignuća učenika i njihove stavove prema tjelesno aktivnim odmorima tijekom nastavnog procesa u razredu. Istraživanje je trajalo dva mjeseca, a prigodni uzorak činilo je ukupno 38 učenika u dobi od 10 do 11 godina. Utjecaj tjelesno aktivnih odmora na obrazovna postignuća procijenjen je postotkom točnih odgovora iz matematičkih zadataka, dok je hrvatska verzija upitnika o stavovima prema tjelesnoj aktivnosti (APAS) korišten za procjenu stavova prema tjelesno aktivnim odmorima uz video materijale. Razlike između početnog i završnog mjerenja unutar iste skupine procijenjene su Studentovim t-testom za zavisne uzorke, dok je za razliku između eksperimentalne i kontrolne skupine korišten Studentov t-test za nezavisne uzorke. Dobiveni rezultati pokazali su da se sposobnost rješavanja matematičkih zadataka u eksperimentalnoj skupini značajno poboljšala u usporedbi s kontrolnom, te da tjelesno aktivni odmori imaju pozitivan utjecaj na stavove učenika prema tjelesnoj aktivnosti. Provedba tjelesno aktivnih odmora u nastavi utječe na učinkovitost učenika u obrazovnom procesu te ujedno ispunjava i potrebu učenika za kretanjem.
Bibliografija
Summary.