Attitudes of Wannabe Kinesiology Students about School Subjects, School in General and Extracurricular Learning Stavovi studenata koji žele studirati kineziologiju prema školskim predmetima, školi općenito i izvannastavnom učenju - Milovuković, Saša; Sivrić, Hrvoje (2021)
The aim of this research was to determine and explain the attitudes of wannabe students of kinesiology regarding how much they like each school subject, school in general and extracurricular learning. The answers in the questionnaire were given on a semantic differential scale from 1 (100% repulsive to me) to 5 (I adore it). The study involved 63 wannabe kinesiology students who in 2021 actively prepared for the entrance exam at the Croatian Faculties of Kinesiology. The average age of the respondents was M=18.83±1.33, of which 25 girls and 38 boys. The average rating of all school subjects was M=3.14. The highest rated subject was expectedly Physical Education, but the second-best rated subject (geography) had an average rating of M=3.57. Significant difference between the rating of each school subject from the average of all school subjects was noticed in chemistry, physics and mathematics (on a negative pole compared to the average) and geography on the positive pole, with a medium to large effect size regarding the difference between arithmetic means. Extracurricular learning was almost zero correlated with all other independent variables. We can conclude that wannabe kinesiology students (aligned with other high school graduates) are not fond of school subjects, nor school in general, but this research shows they do love to learn new things not related to school, so teachers/professors might consider including extracurricular material in teaching to make prescribed material more interesting.
Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi i objasniti koliko maturanti i oni koji su već položili državnu maturu, a koji imaju želju postati budući studenti kineziologije, vole opće školske predmete, školu općenito i učenje izvan propisanog kurikuluma. Odgovori su se davali na semantički diferencijalnoj skali od 1 (100% mi je odbojno) do 5 (obožavam). U istraživanju je sudjelovalo 63 budućih studenta kineziologije koji su se tijekom 2021. aktivno i organizirano pripremali za prijemni ispit za Kineziološke fakultete u Hrvatskoj. Prosječna je starost ispitanika bila AS=18,83±1,33, od čega 25 djevojaka i 38 mladića. Od prosjeka svih školskih predmeta, statistički značajno su odstupali predmeti (ne računajući TZK koji je "outlier") geografija, kemija, fizika, matematika, a posebno učenje izvan propisanog kurikuluma, uz srednju do veliku veličinu efekta razlike aritmetičkih sredina. Oni učenici koji najviše vole školu ujedno najviše vole povijest (r=0,40), geografiju (r=0,37) i sve predmete u prosjeku (r=0,36). Prosječno voljenje svih školskih predmeta je u neočekivano niskoj korelaciji s voljenjem škole općenito (r=0,43). Varijable su se klasterirale u dva osnovna klastera: grupu predmeta imaju matematičku podlogu (matematika, fizika, kemija) i grupu svih ostalih školskih predmeta, uključujući i voljenje škole općenito, kao i voljenje drugih stvari nevezano za školu. Možemo zaključiti kako potencijalni studenti kineziologije nisu ljubitelji školskih predmeta, niti škole općenito, ali vole učiti nove stvari nevezane za školu, tako da bi učitelji/profesori mogli razmisliti o tome da u nastavu ubace ekstrakurikularne materijale i metode s ciljem da propisane teme učine zanimljivijima.
Bibliografija
Summary.