Euphemisms : Careful Language i in Croatian Public Communication = Eufemizmi : obazrivi jezik u hrvatskoj i javnoj komunikaciji - Mikić Čolić, Ana; Glušac, Maja (2021)
This paper analyzes euphemisms - embellished expressions - excerpted from the Croatian public communication discourse. The introductory chapters provide an overview of the definitions of euphemisms, from rhetorical to cognitive-linguistic ones. The central part of the paper analyses the functions of euphemisms in Croatian public communication, the ways and mechanisms of creating euphemisms in the Croatian language and the semantic areas in which euphemisms are more significantly represented. The research started from the hypothesis that euphemisms have deviated from their original purpose - to beautify the expression and save one"s own or someone else"s face - and that euphemisms are increasingly used in public communication to manipulate the interlocutor. To test the hypothesis, research was conducted using a bottom-up methodological approach that involved selecting materials from the corpus by "manually" browsing and following news and announcements in the electronic media, classifying euphemisms by types, functions, semantic areas and ways of formation, and concluding their use in Croatian public communication space.
U ovome radu analiziraju se eufemizmi – uljepšani izrazi – ekscerpirani iz hrvatskog javnokomunikacijskog diskursa. U uvodnim poglavljima donosi se pregled definicija eufemizama, od retoričkih do kognitivnolingvističkih. U središnjem dijelu rada analiziraju se funkcije eufemizama u hrvatskoj javnoj komunikaciji, načini i mehanizmi nastanka eufemizama u hrvatskom jeziku i semantička polja na kojima su eufemizmi značajnije zastupljeni. U istraživanje se krenulo od pretpostavke da se upotreba eufemizama udaljila od svoje prvotne namjene – uljepšavanja izraza i čuvanja vlastita ili tuđeg obraza – te da se u javnoj komunikaciji eufemizmi sve češće koriste da bi se manipuliralo sugovornikom. Kako bi se provjerilo postavljenu hipotezu provedeno je istraživanje primjenom bottom-up metodološkog pristupa koji podrazumijeva odabir materijala iz korpusa uz "ručno" pretraživanje i praćenje vijesti i objava u elektroničkim medijima, klasifikaciju eufemizama prema vrstama, funkcijama, semantičkim poljima i načinima tvorbe te izvođenje zaključaka o njihovoj upotrebi u hrvatskom javnokomunikacijskom prostoru.
Bibliografija
Summary.