Smiljana (Smiljka) Nell, (Zagreb, 23. listopada 1931. – Zagreb, 28. srpnja 2021.) – Širina interesa i predanost u službi sestrinstva Smiljana (Smiljka) Nell, (Zagreb, October 23, 1931–Zagreb, July 28, 2021) – Width of interest and devotion to the service of nursing - Kičin Ercegovac, Gordana (2021)
Smiljana (Smiljka) Nell rođena je 23. listopada 1931. godine u Zagrebu kao jedino dijete obitelji Nell. Osnovnu školu završila je u Zagrebu te je nakon položene male mature upisala gimnaziju. Uz gimnaziju završila je i srednju glazbenu školu. Po završetku gimnazije upisala se u Školu za medicinske sestre u Mlinarskoj ulici u Zagrebu, gdje je diplomirala 1950. godine. Nakon diplome počinje raditi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Dvije godine kasnije upisala je poslijediplomski studij za medicinske sestre u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu i diplomirala sestrinstvo u javnom zdravstvu. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisala je 1977. godine kao izvanredni student te je odslušala predmete s prve godine. Od 1968. do 1988. godine (do odlaska u mirovinu) bila je glavna sestra Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Smiljka Nell bila je inicijator osnivanja i prva predsjednica Sekcije sestara infektoloških odjela Socijalističke Republike Hrvatske (danas Hrvatska udruga medicinskih sestara, Infektološko društvo). Sekcija je osnovana u Zagrebu 1969. godine, a Smiljka Nell obavljala je dužnost predsjednice od 1969. do 1973. godine nakon čega obnaša dužnost tajnice Društva medicinskih sestara i tehničara SR Hrvatske, do 1975. godine. U njezinu mandatu održana su prva tri Savjetovanja sestara infektoloških odjela i klinika Socijalističke Republike Hrvatske. Bila je član uređivačkog odbora Vjesnika medicinskih sestara i medicinskih tehničara SR Hrvatske od 1970. do kraja 1973. godine. Smiljka Nell učinila je velik iskorak u unapređenju sestrinstva, a posebice organizacije rada infektoloških odjela cijele Hrvatske te je sve do odlaska u mirovinu, krajem 1988. godine, zbog svih svojih aktivnosti smatrana vrlo utjecajnom medicinskom sestrom u području skrbi za infektološke bolesnike. Preminula je 28. srpnja 2021. godine.
Smiljana (Smiljka) Nell was born on October 23, 1931 in Zagreb as the only child of the Nell family. She finished elementary school in Zagreb, and after passing the matriculation exam, she enrolled in high school. Along with high school, she also finished music high school. After graduating from high school, she enrolled in the School for Nursing in Mlinarska Street in Zagreb, where she graduated in 1950. After graduation, she began to work at the Clinic for Infectious Diseases "Dr. Fran Mihaljević" in Zagreb. Two years later, she enrolled in postgraduate studies for nurses at the School of Public Health in Zagreb and graduated in public health nursing. In 1977, she enrolled at the Faculty of Law, University of Zagreb, as a part-time student and attended the first year. From 1968 to 1988 (until her retirement), she was the head nurse of the Clinic for Infectious Diseases "Dr. Fran Mihaljević". Smiljka Nell was the initiator of the establishment and the first president of the Section of Nurses of Infectious Diseases of the Socialist Republic of Croatia (today Infectious Diseases Society of the Croatian Nurses Association). The section was founded in Zagreb in 1969. Smiljka Nell served as president from 1969 to 1973, when she became the Secretary of the Association of Nurses and Technicians of the Socialist Republic of Croatia, until 1975. During her tenure, the first three Conferences of Nurses of Infectious Diseases Departments and Clinics of the Socialist Republic of Croatia were held. She was a member of the editorial board of the Journal of Nurses of Croatia from 1970 to the end of 1973. Smiljka Nell made a significant contribution in improving nursing, especially in improving the organization of infectious diseases departments throughout Croatia, and until her retirement at the end of 1988, she was considered a very influential nurse in the field of care for infectious diseases patients. She died on July 28, 2021.
Bibliografija
Summary.
Keywords: Smiljana (Smiljka) Nell, Infektološko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, povijest sestrinstva