Smiljana (Smiljka) Nell, (Zagreb, 23. listopada 1931. – Zagreb, 28. srpnja 2021.) – Širina interesa i predanost u službi sestrinstva : Smiljana (Smiljka) Nell, (Zagreb, October 23, 1931–Zagreb, July 28, 2021) – Width of interest and devotion to the service of nursing - Kičin Ercegovac, Gordana (Array, 2021)
Smiljana (Smiljka) Nell rođena je 23. listopada 1931. godine u Zagrebu kao jedino dijete obitelji Nell. Osnovnu školu završila je u Zagrebu te je nakon položene male mature upisala gimnaziju. Uz gimnaziju završila je i srednju glazbenu školu. Po završetku gimnazije upisala se u Školu za medicinske sestre u Mlinarskoj ulici u Zagrebu, gdje je diplomirala 1950. godine. Nakon diplome počinje raditi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Dvije godine kasnije upisala je poslijediplomski studij za medicinske sestre u Školi narodnog zdravlja u Zagrebu i diplomirala sestrinstvo u javnom zdravstvu. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisala je 1977. godine kao izvanredni student te je odslušala predmete s prve godine. Od 1968. do 1988. godine (do odlaska u mirovinu) bila je glavna sestra Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Smiljka Nell bila je inicijator osnivanja i prva predsjednica Sekcije sestara infektoloških odjela Socijalističke Republike Hrvatske (danas Hrvatska udruga medicinskih sestara, Infektološko društvo). Sekcija je osnovana u Zagrebu 1969. godine, a Smiljka Nell obavljala je dužnost predsjednice od 1969. do 1973. godine nakon čega obnaša dužnost tajnice Društva medicinskih sestara i tehničara SR Hrvatske, do 1975. godine. U njezinu mandatu održana su prva tri Savjetovanja sestara infektoloških odjela i klinika Socijalističke Republike Hrvatske. Bila je član uređivačkog odbora Vjesnika medicinskih sestara i medicinskih tehničara SR Hrvatske od 1970. do kraja 1973. godine. Smiljka Nell učinila je velik iskorak u unapređenju sestrinstva, a posebice organizacije rada infektoloških odjela cijele Hrvatske te je sve do odlaska u mirovinu, krajem 1988. godine, zbog svih svojih aktivnosti smatrana vrlo utjecajnom medicinskom sestrom u području skrbi za infektološke bolesnike. Preminula je 28. srpnja 2021. godine.