Obitelj i promovirane vrijednosti čimbenika obitelji u čitankama za hrvatski jezik - Lukaš, Mirko (Array, 2021)
Obitelj se definira kao primarna ćelija ljudskoga oblika udruživanja koja ima svoju specifičnu strukturu. Suvremeno društvo njeguje nuklearnu strukturu obitelji, koju čine roditelji i djeca, a tradicionalna obitelj ima proširenu strukturu. Danas se često susrećemo s nepotpunim obiteljima u kojima nedostaje jedan roditelj ili su to obitelji s očuhom ili maćehom. Obiteljska se funkcija snažno zrcali u odgoju djece i prenošenju osobnoga vrijednosnoga sustava. U nastavi se materinskoga jezika pomoću čitanki diseminiraju pojedine vrijednosne kategorije. Cilj je ovoga rada analizom sadržaja upoznati fenomen obitelji kao književni motiv u čitankama za hrvatski jezik, odrediti čestoću pojavljivanja čimbenika obiteljskoga života koji oblikuju različite strukture i njihovu zastupljenost u tekstovima.