Pregled razvoja odgoja i obrazovanja za vrijednosti u okvirima povijesno-društvenoga konteksta - Brković, Vjera; Bušljeta Kardum, Rona (2021)
Odgoj i obrazovanje za vrijednosti omogućavaju bitnost postojanja te se često promatraju kao neizostavni razvojni društveni fenomen koji opstaje unatoč povijesnim mijenama. Ipak potrebno je naglasiti da povijesno–društveni kontekst u skladu s vremenom oblikuje svoj sustav vrijednosti koje novi naraštaji prihvaćaju ili odbacuju. S obzirom na važnost odgoja i obrazovanja za vrijednosti u formiranju univerzalnih odgojno–obrazovnih vrijednosti, rekonstruirati povijesno–društveni kontekst nastanka te pratiti kontinuitet i promjene procesa razvoja odgoja i obrazovanja za vrijednosti. Izdvojeni su primjeri univerzalnih odgojno–obrazovnih vrijednosti koje nam je ostavila u nasljeđe povijest, a to su: mudrost, odnosno razboritost, hrabrost, umjerenost, pravednost, požrtvovnost, skromnost, duhovnost, briga za roditelje i starije, ljubav prema domovini, dobrota, sloboda, pravda, mir, dostojanstvo, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava, uključivost, tolerancija, solidarnost i nediskriminacija.
Values education is extremely important to the existence of the individual. Values have shaped the individual and society, and one may say that values education is an indispensable developmental social phenomenon regardless of historical changes. Given the importance of values education for the development of man and society, the aim of this paper is to identify the origins of universal educational values, reconstructthe historical and social background of the origins of values education and to highlight the continuities and changes in the development of values education. Briefly described in the paper is the fact that the value system has changed throughout history, but also that certain values have continued to be repeated, from antiquity to the present day. Some examples of universal educational values inherited in the course of history are: wisdom / prudence, courage, moderation, justice, sacrifice, modesty, spirituality, care for parents and the elderly, love of country, kindness, freedom, justice, peace, dignity, democracy, equality, rule of law, human rights, inclusiveness, tolerance, solidarity and non– discrimination.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 121-123.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Aksiologija -- Odgoj i obrazovanje -- Povijesno-društveni kontekst -- Univerzalne vrijednosti