Diabetes type 1 and pregnancy outcome at University Hospital Center Split a retrospective study = Trudnoća i porođaj uz dijabetes melitus ovisan o inzulinu u KBC-u Split : retrospektivno istraživanje - Praprotnik, Doris; Roje, Damir, liječnik; Radman, Maja; Vulić, Marko; Meštrović, Zoran (2021)
Aim: To evaluate the prevalence, assessment, and perinatal outcome of pregnancies complicated with diabetes mellitus type 1 (DM type 1) at a tertiary perinatal center in the town of Split, Dalmatia County. Materials and methods: The investigation was designed as a retrospective cohort study. All pregnant women with DM type 1 that were supervised and gave birth at Clinical Department of Obstetrics and Gynecology, Split University Hospital Center during a 7-year period (2009-2015), including those diagnosed in 2015 and having delivered in 2016, were included in the study group. Data were collected by the census method from legal protocol books. Control group included DM type 1-free pregnancies entered in the same protocol books just following a particular study woman, if meeting all inclusion and exclusion criteria. Results: There were 70 DM type 1 pregnancies, accounting for 0.2% of all deliveries. DM type 1 group newborns were statistically heavier (3650±605 vs. 3428±591g; p=0.031), more frequent large for gestational age (24.3% vs. 5.7%; p=0.002) and macrosomic (24.3% vs. 10%; p=0.033). Compared to control group, DM type 1 women had a significantly higher delivery rate in the 37th to 39th week of gestation (84.3% vs. 58.6%; p=0.001) and higher cesarean section rate (61.4% vs. 32.9%; p=0.001). Conclusion: DM type 1 significantly influences perinatal outcome. It requires multidisciplinary approach and complete supervision should be provided at specialized centers. Respecting the fetal origin of adult diseases theory, inappropriate protocol(s) and/or individual decision(s) can have many health consequences throughout newborns life, which highlights DM type 1 pregnancies to a public health level issue.
Cilj: Ispitati učestalost, način nadzora i perinatalni ishod trudnoća kompliciranih dijabetes melitusom ovisnim o inzulinu (DM tip 1) u tercijarnom perinatalnom centru u Splitu. Materijali i metode: Istraživanje je osmišljeno kao retrospektivna kohortna studija. Popisnom su metodom uključene sve trudnice s dijabetes melitusom ovisnim o inzulinu koje su nadzirane i rodile su u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split u sedmogodišnjem periodu, od prosinca 2009. do prosinca 2015. godine, uključujući i one dijagnosticirane u 2015. godini koje su rodile početkom 2016. godine. Kontrolnu je skupinu sačinjavao jednak broj fizioloških trudnoća upisanih u Rađaonski protokol – neposredno nakon poroda pojedine ispitanice sa šećernom bolešću uzimani su podatci prve sljedeće rodilje iz kontrolne skupine. Obje skupine ispitanica zadovoljavaju kriterije uključenja i isključenja. Rezultati: U Klinici je analizirano 70 trudnoća i porođaja s dijabetes melitusom ovisnim o inzulinu, što je sačinjavalo 0,2 % ukupnih poroda. Novorođenčad majki s DM-om tipa 1 bila je statistički značajno teža od kontrolne skupine (3650±605 vs. 3428±591 g; p=0,031), češće je bila hipertrofična (24,3 % vs. 5,7 %; p=0,002) i makrosomna (24,3 % vs. 10 %; p=0,033). U usporedbi s kontrolnom skupinom, u ispitivanoj skupini bilo je statistički značajno više porođaja između 37. i 39. tjedna trudnoće (84,3 % vs. 58,6 %; p=0,001), uz značajno višu stopu dovršenja poroda carskim rezom (61,4 % vs. 32,9 %; p=0,001). Zaključak: DM tip 1 značajno utječe na perinatalni ishod, zahtijeva multidisciplinaran pristup i nadzor u visokospecijaliziranim centrima. Uzimajući u obzir da čimbenici intrauterinog života imaju ulogu i u razvoju mnogih bolesti u djece i odrasloj dobi, neadekvatni postupci i individualne odluke mogu pratiti dijete tijekom života, a i pogoršati postojeće majčine komplikacije, što ovoj bolesti daje još veću važnost.
Bibliografija: 23 jed.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Trudnoća -- Carski rez -- Diabetes mellitus -- Dijabetes tip 1 -- Fetalna makrosomija