Prevalencija maternalne, placentalne i porođajne patologije u trudnoćama i porodima novorođenčadi vrlo male rodne mase The prevalence of maternal, placental and obstetric pathology in pregnancies and births of very low birth weight infants - Pušeljić, Nora; Poznić, Ema; Perić, Luka, liječnik; Švitek, Luka; Pušeljić, Silvija; Milas, Vesna, liječnica (2021)
Cilj: Ispitati prevalenciju maternalne, placentalne i porođajne patologije u nedonoščadi vrlo male rodne mase. Ispitanici i Metode: Grupu ispitanika čine sve majke čije su trudnoće završile porodom žive nedonoščadi vrlo male rodne mase u Kliničkom bolničkom centru Osijek od 2015. do 2019. godine. Podatci su prikupljeni iz medicinske dokumentacije i bolnič kog informacijskog sustava te obrađeni računalnim programom R, verzija 3.5. Rezultati: Incidencija poroda nedonoščadi vrlo male rodne mase iznosila je 2,8 %. Među majčinim komorbiditetima ističu se hipertenzivni poremećaji (20,6 %), anemija (8,1 %) i hipotireoza (10,3 %). Najučestalija prethodna ginekološka oboljenja majki bili su miomi (3,3 %). Zabilježene majčine infekcije bile su intraamnijske infekcije (26,5 %), urinarne (10,3 %) te nespecificirane infekcije (10,7 %). Neki oblik abrupcije posteljice imalo je 9,9 % majki. Kod nedonoščadi najčešći patološki stav ploda bio je stav zdjelicom (16,5 % slučajeva). U opstetričkih komplikacija najveću prevalenciju imali su prijevremeno prsnuće vodenjaka (37,1 %), mekonijska plodna voda (18,4 %), oligohidramnion (11,4 %) i predstojeća asfiksija (14,3 %). Zaključak: Ovom studijom istaknute su učestale komplikacije trudnoća i poroda nedonoščadi vrlo male rodne mase. Izdvajanjem najučestalije patologije, ovom presječnom studijom olakšano je generiranje hipoteze za daljnje prospektivne studije koje bi potencijalno utvrdile uzročno-posljedičnu vezu među istaknutim patološkim stanjima.
Objective: To examine the prevalence of maternal, placental and obstetric pathology in very low birth weight infants.Subjects and Methods: The group of respondents consists of all mothers whose pregnancies ended with the birth of live very low birth weight infants at the Clinical Hospital Center Osijek from 2015 to 2019. Data were collected from medical records and the hospital information system and processed by computer program R, very low birth weight version 3.5. Results: The incidence of births of very low birth weight preterm infants was 2.8%. Among maternal comorbidities, hypertensive disorders (20.6%), anemia (8.1%) and hypothyroidism (10.3%) stand out, whereas the most common previous maternal gynecological diseases were fibroids (3.3%). The most present maternal infections were intraamniotic infections (26.5%), urinary tract infections (10.3%), and unspecified infections (10.7%). 9.9% of mothers had some form of placental abruption. In preterm infants, the most common pathological position of the fetus was the pelvic presentation (16.5% of cases). Considering obstetric complications, premature rupture of amniotic fluid (37.1%), meconium amniotic fluid (18.4%), oligohydramnios (11.4%) and impending asphyxia (14.3%) were highly prevalent. Conclusions: This study highlighted the frequent complications of pregnancies that term with birth of very low birth weight infant. By emphasising the most common pathologies, we can facilitate the formulation of the hypothesis for further prospective studies that would potentially establish a causal relationship between these pathological conditions.
Bibliografija: 18 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Nedonošča -- Posteljica -- Patologija -- Prevalencija