O raspravnoj sposobnosti u forenzičnoj psihijatriji On competence to stand trial in forensic psychiatry - Periša, Ante, liječnik; Arbanas, Goran (2021)
Raspravna je sposobnost pravni konstrukt koji podrazumijeva da okrivljenik shvaća svoj položaj u sudskom postupku, razumije procesne radnje i njihove posljedice, kao i da ima očuvane kapacitete za sporazumijevanje s braniteljem. Ukoliko ti kriteriji nisu zadovoljeni, okrivljenik se potencijalno nalazi u položaju koji je diskriminirajući. Radi zaštite jednog od temeljnih ljudskih prava – prava na pošteno suđenje, raspravna nesposobnost u današnjoj sudskoj praksi podrazumijeva odgodu sudske rasprave do oporavka raspravne sposobnosti. Po nalogu suda, sudski vještak psihijatrijske struke postaje osoba zadužena za pregled okrivljenika i procjenu njegovog trenutnog duševnog stanja. Budući da dobar forenzičar treba poznavati relevantne pravne dokumente i primjere iz sudske prakse, dan je kratki prikaz pravnih aspekata raspravne sposobnosti. Isto tako, budući da prisutnost duševne bolesti ne podrazumijeva odmah i raspravnu nesposobnost, dani su i psihijatrijski aspekti s naglaskom na česte psihopatološke fenomene s prediktivnom vrijednošću u proglašenju okrivljenika raspravno nesposobnim.
The competence to stand trial is a legal construct that implies that a defendant understands their position during trial, comprehends court`s proceedings and consequences, and has the sufficient capacity to communicate with their attorney. If these criteria are not met, the defendant will find him/herself in a potentially discriminating position. To protect one of the fundamental human rights – the right on a fair trial, the incompetence to stand trial presupposes trial delay until this competence is restored. By the court"s order, a psychiatrist assesses a defendant"s current mental state. Considering that a good forensic psychiatrist has to be familiar with the Criminal Code and cases from trial practice, a short view on legal aspects is given here. Moreover, as the diagnosed mental illness does not automatically presume incompetence to stand trial, psychiatric aspects with emphasis on the frequently occurring psychopathological phenomena with predictive value are given.
Bibliografija: 34 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Forenzična psihijatrija -- Psihopatologija -- Raspravna sposobnost