Povijesni razvoj znanstvenog polja metalurgije od Tehničke visoke škole do osnivanja Metalurškog odjela Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - Gojić, Mirko (2021)
Ovaj rad je pregled povijesnog razvoja znanstvenog polja metalurgije u području tehničkih znanosti od Tehničke visoke škole do osnivanja Metalurškog odjela Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prikazan je razvoj nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti uključujući nastavnike koji su predavali predmet Metalurgija u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1919. do 1960. godine. Prikazan je također i doprinos razvoju polja metalurgije industrijskog metalurškog sektora u Republici Hrvatskoj.
This work reviews the development of the scientific field of metallurgy within the domain of technical science – from the High Technical School to the formation of the Department for Metallurgy, Zagreb Technology Faculty. Also presented is the development of teaching, scientific, and professional activities, including metallurgy teachers in the Republic of Croatia during the 1919–1960 period. The contribution of the metallurgical industry to the development of metallurgy as a scientific field in the Republic of Croatia is shown.
Bibliografija: 17 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Metalurgija -- Povijesni razvoj; Tehnološki fakultet -- Tehnička visoka škola