Metalurški kombinat Željezara Sisak - Gojić, Mirko (2021)
Metalurški kombinat Željezara Sisak izrastao je iz Talionice Caprag (1938.). Tehnološki proces Željezare Sisak imao je karakteristike integralne željezare uključujući masovnu proizvodnju koksa, sirovog željeza i čelika, kao i valjanih poluproizvoda i gotovih proizvoda uz znatnu vlastitu metaloprerađivačku industriju. Primarni, i u svijetu prepoznatljivi, proizvodi Željezare Sisak bile su šavne i bešavne cijevi. Željezaru Sisak karakterizirala je kontinuirana rekonstrukcija i modernizacija, sa željom proširenja proizvodnog asortimana, i poboljšanje sustava kvalitete gotovih proizvoda. Željezara Sisak bila je na 16. mjestu od 200 najvećih poduzeća u Jugoslaviji, prema časopisu "Ekonomska politika" u 1986. godini. Željezara Sisak bila je najveća metalurška tvrtka u Republici Hrvatskoj i treći (iza Željezare Zenica i udruženih slovenskih željezara) i jedini proizvođač bešavnih cijevi u Jugoslaviji. Imala je velik značaj za današnju Sisačko-moslavačku županiju, jer se npr. u 1978. godini od ukupnog prihoda više od 90 % ostvarivalo od željezare, a krajem 1989. godine ukupno je zapošljavala 13 992 radnika i proizvodila oko 2,07 mil. t metalurških proizvoda (koks, sirovo željezo, čelik, cijevi itd.). Željezara Sisak uvijek je njegovala solidarni način života, nakon II. svjetskog rata izgradila je više od 3600 stanova i odobrila preko 4000 kredita za individualnu izgradnju kuća, sudjelovala u sufinanciranju brojnih infrastrukturnih i komunalnih projekata, obrazovnih, kulturnih, sportsko-rekreativnih i inih djelatnosti. Grad Sisak nije isti sa Željezarom Sisak i bez nje, o čemu i danas svjedočimo. Razvojem Željezare Sisak poboljšavao se društveno-kulturni život grada Siska, što je doprinijelo i urbanizaciji grada Siska. U 1939. godini u vrijeme otvaranja Talionice Caprag (preteče Željezare Sisak) u Sisku je živjelo 12 920 stanovnika, 1971. godine u Sisku je živjelo oko 40 000 stanovnika.
The Sisak Ironworks Metallurgical Combine arose from the former Caprag Smelter (1938). The technological process of Sisak Ironworks had characteristics of integrated ironworks, including mass production of coke, pig iron, and crude steel, as well as rolled semi-finished and finished products, along with its own significant metalworking industry. The primary, and globally recognized, products of Sisak Ironworks were welded and seamless pipes. Sisak Ironworks was characterized by continuous reconstruction and modernization with the desire to expand the product range and improve the quality system of final products. Sisak Ironworks gained 16th place out of the 200 largest companies in former Yugoslavia according to journal "Ekonomska politika" in 1986. Sisak Ironworks was the largest metallurgical company in the Republic of Croatia, and the third (after Zenica Ironworks and Associated Slovenian Ironworks), and the only producer of seamless pipes in former Yugoslavia. Sisak Ironworks was of great significance for today"s Sisak-Moslavina County, because in 1978, for example, more than 90 % of the total revenue came from the ironworks, and at the end of 1989, it employed 13,992 workers and produced around 2.07 million tons of metallurgical products (coke, pig iron, crude steel, pipes etc.). Sisak Ironworks always nurtured solidarity; after World War II, it built more than 3,600 apartments, and approved over 4,000 loans for individual construction of houses, participated in the co-financing of numerous infractructural and communal projects, educational, cultural, sports-recreational, and other activities etc. The City of Sisak is not the same without the Sisak Ironworks, which we are still witnessing today. The development of the Sisak Ironworks improved the social and cultural life of Sisak and contributed to its urbanization. In 1939, at the time of the opening of the Caprag Smelter (the forerunner of Sisak Ironworks), the population of Sisak was 12,920.
Bibliografija: 40 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Čelik -- Metalurgija -- Sirovo željezo -- Šavne cijevi -- Bešavne cijevi; Željezara Sisak