Filozofija slomljenoga i praksa presloženoga antropološki aspekti eseja Alfreda Sohn-Rethela o napuljskom odnosu prema tehnici - Matošević, Andrea (2021)
U tekstu se analizira sadržaj eseja o Napulju i njegovim stanovnicima iz sredine 1920-ih godina koje je napisao naknadno utjecajni njemački marksistički filozof i ekonomist vrlo blizak Frankfurtskoj školi – Alfred Sohn-Rethel. Ključ za čitanje tih tekstova objedinjenih pod naslovom Napoli: filozofija slomljenoga [Napoli: la filosofia del rotto] nalazi se u ideji kako za Napolitance tehnika počinje raditi tek kada je "slome" i "podrede" vlastitoj kontroli; ta teza povezuje se s antropološkom teorijom bricolera Claudea Lévija-Straussa te se pritom ukazuje na koncept poroznosti koji u ono vrijeme ima i epistemološku važnost u kontekstu interpretacija talijanskoga juga. Naposljetku, sadržaj se autorovih eseja uspoređuje s dijelom politika i rezultata uvođenja tejlorističke "znanstvene organizacije" rada dvadesetih godina u talijansku i širu privredu.
The text analyses the content of essays on Naples and its inhabitants from the mid-1920s, written by the influential German Marxist philosopher and economist Alfred Sohn-Rethel, who was very close to the Frankfurt School. The key to reading these texts, published under the title "Napoli: The Philosophy of the Broken" (Napoli: la filosofia del rotto), lies in the idea that, for the Neapolitans, technology begins to work only when it is "broken" and "subordinated" to complete control of its owners; this thesis is connected with Claude Lévi-Strauss"s anthropological theory of bricolage. This text also highlights the concept of porosity, which at that time also had epistemological importance in the context of interpretations of the Italian south. Finally, the content of the author"s essays is compared with policies and results of the introduction of the Taylorist "scientific organization" of labor in the 1920s into the Italian economy and beyond.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 202.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Napoli: filozofija slomljenoga; Tehnika -- Tejlorizam; Sohn-Rethel, Alfred; Napulj