Kanonik i perika - prilog poznavanju biografije Petra Stankovića - Bulić, Nada; Matan, Ante, prevoditelj (2021)
U ovom se radu prvi put objavljuju i analiziraju izvorni dokumenti rukopisne ostavštine Petra Stankovića, koji se čuvaju u Sveučilišnoj knjižnici u Puli u kutiji broj XI, sveščić 45. Riječ je o zamolbi kanonika Stankovića upućenoj papi Grguru XVI. godine 1840. kako bi mu se omogućilo da nosi periku ili drugo pokrivalo za glavu, čak i za vrijeme liturgije. Zahtjev je popraćen papinskom odlukom, napisanom latinskim jezikom, koja Stankovića ovlašćuje da nosi periku, ali ga istovremeno podsjeća na važnost crkvene skromnosti. U ovom se radu donosi i popratno pismo, tadašnjeg tajnika Ureda za latinska pismena Carla Vizzardellija, iz kojeg proizlazi da zahtjev formuliran u zamolbi nije bio jedini koji je Stanković, unatoč dodijeljenom privilegiju, poslao. Analiza je pokazala da se u pozadini Stankovićeve formalne zamolbe zapravo nalazio zahtjev za privilegijem koji premašuje njegov svećenički stalež. Ovaj je zapravo kratak i jednostavan dokument pokrenuo složena pitanja u smislu poštivanja ili nepoštivanja strogih pravila i crkvenih ograničenja. Stanković je iskoristio svoje zdravstveno stanje te je s jedne strane legitimno tražio privilegij da može nositi periku, no s druge strane, argument mu je u isto vrijeme dobro poslužio da traži privilegij koji mu se ne može odobriti. I sam je Stanković bio svjestan te činjenice, zanemarujući preporuku Carla Vizzardellija, ali nije jasno je li možda prethodno tražio biskupovu preporuku i bio odbijen ili je uopće nije tražio. Na kraju autori zaključuju da je kanoniku Stankoviću bilo jako stalo do toga da tijekom euharistije nosi kalotu, iako je u njegovu slučaju ona bila crne boje.
This paper publishes and analyses for the first time the original documents of the manuscript legacy of Petar Stanković, which are kept in the University Library of Pula, in box number XI, volume 45. This is a request of Canon Stanković addressed to Pope Gregory XVI in 1840 to be allowed to wear a wig or other head covering, even during the liturgy. The request is accompanied by the papal decision, written in Latin, authorizing Stankovic to wear a wig, but at the same time reminding him of the importance of church modesty. This paper also includes a cover letter from the then Secretary of the Latin Letters Office, Carlo Vizzardelli, stating that the request formulated in the request was not the only one sent by Stanković, despite the privilege granted. The analysis has shown that in the background of Stanković's formal request was in fact a demand for a privilege which exceeded his priestly rank. This rather short and simple document raised complex issues in terms of respecting or disobeying strict rules and church restrictions. Stanković took advantage of his health condition and, on the one hand, legitimately sought the privilege of being able to wear a wig, but on the other hand, the argument at the same time served him well to seek a privilege that could not be granted to him. Stanković himself was aware of this fact, ignoring Carlo Vizzardelli's recommendation, however it is not clear whether he may have previously sought the bishop's recommendation and had been rejected or he had not requested one at all. In the end, the authors conclude that Canon Stanković cared very much about wearing a calotte during the Eucharist, even though in his case it was black.
In questo scritto, per la prima volta, vengono pubblicati e analizzati i documenti originali del lascito manoscritto di Pietro Stancovich, conservati nella Biblioteca Universitaria di Pola nella scatola numero xi, fascicolo 45o. Si tratta di una richiesta del canonico Stancovich indirizzata a papa Gregorio xvi. dell"anno 1840, per permettergli di indossare una parrucca o altro copricapo, anche durante la liturgia. La petizione è accompagnata da una decisione papale, scritta in latino, che autorizza Stancovich a portare una parrucca, ma allo stesso tempo gli ricorda l"importanza della modestia ecclesiastica. Viene portata anche una lettera di accompagnamento, poi dell"allora Segretario d"Ufficio per gli scritti latini, Carlo Vizzardelli, dalla quale risulta che la richiesta formulata nella domanda non sia stata l"unica richiesta inviata da Stancovich, a cui veniva concesso un certo privilegio. L"analisi ha mostrato che sullo sfondo della richiesta formale di Stancovich c"era in realtà una richiesta di privilegio che superava il suo stato sacerdotale. Questo documento, essenzialmente breve e semplice, ha sollevato questioni complesse in termini di conformità o non conformità a regole rigorose e restrizioni di stato. Stancovich approfittò delle sue condizioni di salute, e da un lato cercò legittimamente il privilegio per poter portare la parrucca, ma dall"altro lato, l"argomento nello stesso tempo gli servì bene per cercare un privilegio che non poteva essergli concesso. Lo stesso Stancovich era a conoscenza di questo fatto, ignorando la raccomandazione di Carlo Vizzardelli, ma non è chiaro se possa aver precedentemente cercato la raccomandazione del vescovo ed è stato respinto, o non l"ha cercata affatto. Finalmente, gli autori concludono che il canonico Stancovich si preoccupò assai di indossare un zucchetto durante l"Eucaristia, sebbene nel suo caso, di colore nero.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Sažetak ; Summary ; Riassunto.
Keywords: Liturgijsko ruho -- Perika -- Kalota; Stanković, Petar; 19. st; Istra