Landscape development types in Central Lika 1980-2012 applying spatial and process-oriented GIS model = Razvojni tipovi krajolika srednje Like 1980-2012 : primjena prostorno i procesno orijentiranog GIS-modela - Hamzić, Marta; Fuerst-Bjeliš, Borna (2021)
This paper presents an analysis and definition of development types and subtypes in the landscape of Central Lika, based on processes of change in the period 1980−2012 CORINE Land Cover database data for 1980 and 2012 were used to establish the landscape types in Central Lika in those years. The landscape types in Central Lika were determined according to land cover/land use. Based on the mutual relations between the established landscape types in the two observed years, we established six landscape development types and three subtypes in Central Lika. The spatial distribution of landscape development types and subtypes in Central Lika was determined using the Standard Deviational Ellipse (Directional Distribution) spatial analysis method. The results obtained showed that in the observation period (1980−2012), most of the area of Central Lika (89.46%) belonged to the Stagnation landscape type. Other development types were present to a much lesser extent (about 5.5%) and were found to be Vegetation succession, Agrarisation, Vegetation degradation and Built-up land. We established a spatial gradation of three phases in the process of vegetation succession, that is, development subtypes from the centre to the margins of the research area. At the same time, in the observation period, the process and trend of extensification of land use in Central Lika was twice as present as intensification.
U ovom radu provedena je analiza i definicija razvojnih tipova i podtipova krajolika Srednje Like na temelju procesa promjene u razdoblju 1980−2012. Korišteni su podatci baze CORINE Land Cover za 1980. i 2012. godinu, pri čemu su utvrđeni tipovi krajolika Srednje Like za navedene godine. Tipovi krajolika Srednje Like određeni su prema zemljišnom pokrovu i načinu korištenja zemljišta. Na temelju međuodnosa utvrđenih tipova krajolika za dvije promatrane godine, uspostavljeno je šest razvojnih tipova i tri razvojna podtipa krajolika Srednje Like. Prostorna distribucija razvojnih tipova i podtipova krajolika Srednje Like provedena je metodom prostorne analize Elipse standardnih devijacija (Distribucija smjerova) (Standard Deviational Ellipse (Directional Distribution)). Dobiveni rezultati pokazali su da se u promatranom razdoblju najveći dio (89,46 %) područja Srednje Like odnosi na razvojni tip krajolika Stagnacija. Ostali ustanovljeni razvojni tipovi zastupljeni su u mnogo manjoj mjeri (ispod 5,5%), a odnose se na tipove Sukcesije vegetacije, Agrarizacije, Degradacije vegetacije i Izgradnje. Utvrđeno je prostorno stupnjevanje triju faza procesa sukcesije vegetacije, odnosno razvojnih podtipova od središnjeg prema rubnom području istraživanja. Također, u promatranom razdoblju proces i trend ekstenzifikacije korištenja zemljišta Srednje Like dvostruko je zastupljeniji od intenzifikacije.
Bibliografija: str. 26, 28.
Abstract ; Sažetak.
Tekst usporedno na engl. i hrv. jeziku.
Keywords: Zemljišni pokrov -- Krajolik -- Prostorna analiza -- Procesna analiza -- GIS-model; Lika