Klimatske promjene i maslinarstvo - Batelja Lodeta, Kristina; Čorluka, Vita; Gugić, Josip; Očić, Vesna; Šakić Bobić, Branka; Kereša, Snježana; Bolarić, Snježana; Jurišić, Aleksandra; Pohajda, Ines; Gadže, Jelena (2021)
Klimatske promjene stavljaju na kušnju maslinare 21. stoljeća te ih prisiljavaju na adekvatnu i provjerenu tehnologiju uzgoja u cilju zaštite od potencijalnih prijetnji. Zemlje mediteranskog bazena suočavaju se s velikim promjenama i izazovima koje uzrokuju posljedice globalnog zatopljenja kao što su temperaturni ekstremi i nepovoljan raspored oborina. Mnoge regije postaju nepogodne za uzgoj maslina, dok se u drugima počinju stvarati idealni uvjeti za maslinarstvo i poljoprivrednu proizvodnju općenito. Grčka i Italija su pretrpjele ogromne gubitke uslijed klimatskih promjena, stoga nam njihovi primjeri služe kao okosnica u kreiranju razvojnih strategija za maslinarstvo.
Climate change will challenge 21st century olive growers and force them to practice adequate and proven cultivation technologies to protect themselves against potential threats. The Mediterranean basin countries are facing major changes and challenges caused by the effects of global warming such as temperature extremes and unfavorable distribution of precipitation. Many regions are becoming inadequate for olive cultivation, while others are beginning to create ideal conditions for olive growing and agricultural production in general. Spain, Greece, and Italy have suffered enormous losses due to uncontrolled climate changes, so their examples might serve as a backbone in the development of olive growing development strategies.
Bibliografija: str. 71-72.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Maslina -- Maslinarstvo -- Klimatske promjene -- Globalno zatopljenje