Audiatur et altera pars! : (Ekscentrizmot vo makedonskiot roman) - Gjorgjieva Dimova, Marija (Array, 2021)
Predmet na interes na ovoj tekst se pet romani od sovremenata makedonska kniževnost, tolkuvani niz prizma na oddelni kategorii vo postmodernističkata teorija. Teoriskite premisi na tolkuvanjeto poaǵaat od dve koncepcii: 1.od tezite na Linda Hačion za ekscentrizmot kako edna od dominantnite odliki na postmodernističkata poetika, a koja e vo funkcija na paralelna afirmacija i problematizacija na granicite; 2. od tezite na Elizabet Veseling i na Brajan Mekhejl za postmodernističkiot istoriski roman kako paradigmatičen žanr što gi demonstrira ovie ontološki, epistemološki i interdiskurzivni transgresii. Ottamu, interpretativniot fokus e postaven vrz afirmaciite na ekscentrizmot na tematsko, strukturno i narativno ramnište vo romanite, a vo funkcija na preispituvanje na relaciite kniževnost-istoriografija, fikcija-fakt, oficijalni-alternativni verzii na minatoto.