Anarkiste u Viencu literarni opus Vladimira Mažuranića - Zima, Dubravka (2021)
U članku se interpretira literarni opus Vladimira Mažuranića, koji je tijekom 1870-ih i 1880-ih godina surađivao u Viencu književnim prilozima i esejima, a 1883. napisao dramu Grof Ivan, nagrađenu na natječaju Matice hrvatske. U književnom se radu Mažuranić bavio tzv. ženskim pitanjem (o čemu je objavio tri članka u Viencu) i ruskom književnošću (članak o Turgenjevu i nihilizmu), napisao je nekoliko prigodnih i sentimentalnih pjesama te komediju o anarhizmu. U članku se njegov književni opus kontekstualizira s obzirom na aktualnost njegovih književnih i društvenih interesa, uključujući i činjenicu da komediju o anarhistima Mažuranić piše u vrijeme zagrebačkog suđenja anarhistima koje je privuklo veliku javnu pozornost.
The paper deals with the literary opus of Vladimir Mažuranić, who published several essays and poems and one play in the Vienac magazine in the 1870"s and the 1880"s. In 1883 he also wrote a play titled Count Ivan, which won an award from Matica hrvatska. Mažuranić wrote about women"s issues (education, legal rights etc.) and Russian literature (Turgenev). In 1884 he wrote a comedy about anarchism, which was a major social and political topic at that time. It is interesting to notice that Mažuranić wrote this comedy during the Zagreb anarchists" trial which attracted major public attention.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 595-596.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Vienac; Hrvatska književnost 19. st. -- Nihilizam -- Anarhizam; Mažuranić, Vladimir