Makroekonomske determinante dioničkih cijena na primjeru Hrvatske - Arnerić, Josip, ekonomist; Vladović, Luka (2021)
Cilj je ovog rada istražiti povezanost između makroekonomskih pokazatelja hrvatskog gospodarstva i dioničkih cijena na Zagrebačkoj burzi. U tu svrhu korišteni su panel-podatci i korigirani procjenitelj fiksnog efekta. U dosadašnjim istraživanjima na ovu temu nije korišten korigirani procjenitelj fiksnog efekta, već su korišteni ostali procjenitelji statičkih panel-modela (procjenitelj s fiksnim efektom i združeni procjenitelj) i dinamičkih panel-modela (Arellano-Bondov procjenitelj i Blundell-Bondov procjenitelj), stoga korištenje korigiranog procjenitelja fiksnog efekta predstavlja glavni doprinos ovoga rada. Rezultati procijenjenih dinamičkih panel-modela pokazali su kako na cijene dionica na hrvatskom tržištu kapitala statistički značajan i pozitivan utjecaj imaju cijene istih dionica iz prethodnog kvartala, indeks industrijske proizvodnje, realni BDP, inflacija i kamatne stope. S druge strane, negativan utjecaj imaju indeks pouzdanja potrošača, ESI, indeks cijena nekretnina, neto štednja sektora kućanstva te dug opće države.
This paper aims to explore dependence between macroeconomic indicators of the Croatian economy and stock prices on the Zagreb Stock Exchange. Panel data and Least Squares Dummy Variable Corrected estimator (LSDVc) was used for that purpose. In the previous studies on this topic, an LSDVc estimator was not used, but other estimators where employed for static panel models (fixed-effect estimator and pooled OLS estimator) and dynamic panel models (Arellano-Bond estimator and Blundell-Bond estimator). Therefore, the use of LSDVc estimator is the major contribution of this paper. The results of the estimated dynamic panel models showed that stock prices from the previous quarter, the index of industrial production, real GDP, inflation and interest rates have a statistically significant and positive impact on stock prices on the Croatian capital market. On the other hand, consumer confidence index, Economic sentiment indicator, house price index, household net savings and general government debt have a negative impact on stock prices.
Bibliografija: 28 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Tržište kapitala -- Makroekonomski pokazatelji -- Dinamički panel modeli -- Dionice; Zagrebačka burza; Hrvatska