Makroekonomske determinante dioničkih cijena na primjeru Hrvatske - Arnerić, Josip, ekonomist (Array, 2021)
Cilj je ovog rada istražiti povezanost između makroekonomskih pokazatelja hrvatskog gospodarstva i dioničkih cijena na Zagrebačkoj burzi. U tu svrhu korišteni su panel-podatci i korigirani procjenitelj fiksnog efekta. U dosadašnjim istraživanjima na ovu temu nije korišten korigirani procjenitelj fiksnog efekta, već su korišteni ostali procjenitelji statičkih panel-modela (procjenitelj s fiksnim efektom i združeni procjenitelj) i dinamičkih panel-modela (Arellano-Bondov procjenitelj i Blundell-Bondov procjenitelj), stoga korištenje korigiranog procjenitelja fiksnog efekta predstavlja glavni doprinos ovoga rada. Rezultati procijenjenih dinamičkih panel-modela pokazali su kako na cijene dionica na hrvatskom tržištu kapitala statistički značajan i pozitivan utjecaj imaju cijene istih dionica iz prethodnog kvartala, indeks industrijske proizvodnje, realni BDP, inflacija i kamatne stope. S druge strane, negativan utjecaj imaju indeks pouzdanja potrošača, ESI, indeks cijena nekretnina, neto štednja sektora kućanstva te dug opće države.